GREEK REPORTERS: Υποσχέσεις για μια "νέα" Ιταλία από τον Ματέο Ρέντσι

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Υποσχέσεις για μια "νέα" Ιταλία από τον Ματέο Ρέντσι

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, εξηγεί τα σχέδιά του για «μία μεταρρύθμιση τον μήνα», αρχίζοντας με τις θεσμικές αλλαγές και τον εκλογικό νόμο και συνεχίζοντας με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στη δημόσια διοίκηση και στο φορολογικό σύστημα. Ο 39χρονος Ρέντσι ξεκινά επισήμως σήμερα διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με τη Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο και μια σειρά μικρότερα κόμματα. Η επί θύραις πρωθυπουργοποίηση του Ρέντσι χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από το πολιτικό του πρότυπο, τον Βρετανό Τόνι Μπλερ.
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε χθες ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ιταλία και εξήγγειλε ότι θα
ξεκινήσει εφαρμόζοντας θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Ο Ρέντσι είπε ότι θα ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος και ακολούθως θα ψηφίζεται «μία μεταρρύθμιση κάθε μήνα». «Τον Μάρτιο τα εργασιακά, διότι η εργασία είναι μία πραγματική έκτακτη ανάγκη και όχι μόνο για τη δική μου γενιά», τόνισε ο 39χρονος πολιτικός, καθώς το ποσοστό νεανικής ανεργίας προσεγγίζει το 42%. «Μετά η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και εν συνεχεία της φορολογίας». Στο θέμα των θεσμικών αλλαγών και του νέου εκλογικού νόμου, ο Ρέντσι είχε επιτύχει συμφωνία με τον επικεφαλής της Κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, αν και πολιτικός αντίπαλος, δεν έχει κρύψει την εκτίμησή του προς τον νεαρό πολιτικό από την Τοσκάνη.
«Η αίσθηση του επείγοντος είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά δεδομένου ότι έχουμε θέσει ως χρονικό ορίζοντα μια πλήρη κοινοβουλευτική θητεία, θα χρειαστούμε μερικές ημέρες έως ότου αποδεχθούμε επισήμως την εντολή», δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στη δύσκολη αυτή κατάσταση, θα φέρω όλο τον δυναμισμό και την αίσθηση καθήκοντος που με χαρακτηρίζουν».
Ο Ρέντσι θα κληθεί να αποδείξει ότι εκτός από δυναμισμό διαθέτει και ικανότητα συγκερασμού διαφορετικών πολιτικών τάσεων – ιδιότητα απαραίτητη στο έργο της συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού. Η κυβέρνηση του απερχομένου πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα αποτελείτο από το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, την Επιλογή Πολιτών, το διασπασμένο κόμμα του Μάριο Μόντι, και τη Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο. Οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος ξεκινούν επισήμως σήμερα. Κανένα από τα κόμματα δεν έχει συμφέρον στην άμεση προκήρυξη εκλογών, στοιχείο που, ωστόσο, δεν εμπόδισε τον Αλφάνο να απειλήσει με ρήξη σε περίπτωση που η νέα κυβερνητική συμφωνία δεν προστατέψει τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης. Πώς θα συμβιβαστεί αυτή η διάσταση με τη δέσμευση του Ρέντσι να ανοίξει, π.χ., τα κλειστά επαγγέλματα, μένει να αποδειχθεί. Από την άλλη πλευρά, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υφίσταται την πίεση της μειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος υπό τον Πίπο Τσιβάτι, ο οποίος απειλεί να μη χορηγήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ενδεχόμενη αποσκίρτηση θα είχε επιπτώσεις ιδίως στη Γερουσία, όπου το ρεύμα Τσιβάτι ελέγχει έξι γερουσιαστές. «Αξιολογώ την κατάσταση. Δεν έχω καταλάβει τι θα κάνει η κυβέρνησή του. Είναι σαφές ότι η μη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτή σημαίνει έξοδο από το Δημοκρατικό Κόμμα ή κάτι παρόμοιο», είπε ο Τσιβάτι.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ιpsos για την τηλεόραση της Rai, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, έδειξε ότι το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η κυβέρνηση Ρέντσι «θα πάει την Ιταλία μπροστά» βρίσκεται στο 31%. Το 26% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε την άνοδό του στην εξουσία «άχρηστη», το 23% «σφάλμα» και το 15% «παραλογισμό».
Με μεγάλο ενθουσιασμό, πάντως, έχει γίνει δεκτή η επί θύραις πρωθυπο υργοποίηση του Ματέο Ρέντσι στην Ευρώπη. «Εχει τον δυναμισμό, τη δημιουργικότητα και την επιμονή που χρειάζεται για να πετύχει», είπε για τον πρώην δήμαρχο της Φλωρεντίας ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και αρχιτέκτονας της ιστορικής μετατόπισης των Βρετανών Εργατικών προς το κέντρο, Τόνι Μπλερ. Λίγους μήνες πριν κατακτήσει την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ρέντσι είχε παραφράσει τη διάσημη δήλωση του Τόνι Μπλερ, δηλώνοντας: «Αγαπώ όλες τις παραδόσεις του κόμματός μου εκτός από τις εκλογικές ήττες».
Ψήφος εμπιστοσύνης
Η παρουσίαση του νέου κυβερνητικού σχήματος στη Βουλή και η συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης υπολογίζεται να διεξαχθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή, εκτός αν ο σχηματισμός κυβέρνησης αποδειχθεί πιο περίπλοκος. «Ο νέος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει πιθανότατα ανάλογες δυσκολίες με τους προκατόχους του στην οικοδόμηση και στη διατήρηση της συνοχής μιας κυβέρνησης που θα μπορέσει να συμφωνήσει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων», εκτίμησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει τη σύσταση της κυβέρνησής του. «Η προσοχή μας δίνεται στο περιεχόμενο και όχι σε άλλα θέματα», είπε ο Ρέντσι.


katimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X