GREEK REPORTERS: Δεν παραδίδουν τα πολυϊατρεία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Δεν παραδίδουν τα πολυϊατρεία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Δεν παραδίδουν τα πολυϊατρεία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που αρνούνται να
παραδώσουν τα κτίρια των πολυϊατρείων απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολυϊατρεία του Οργανισμού στην Αττική.

«Aν κάποιοι νομίζουν ότι θα κάνουν ανταρσία και θα γίνουν ήρωες, μην ονειρεύονται. Δεν θα κάνουμε τίποτα απολύτως. Έχουμε καταγράψει όλα τα μηχανήματα και τα υλικά των πολυιατρείων. Κάθε καταστροφή του ενός ευρώ, θα καταλογισθεί σε αυτόν, που δεν παρέδωσε», δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega.
Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, θα παραδοθούν σε ποσοστό 99%.
Σε άλλες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι πολίτες θα εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ έκανε λόγο για «υποκριτικές αντιδράσεις από ένα - δύο πολυϊατρεία».
Εν τω μεταξύ, γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου έχουν συγκεντρωθεί έξω από το πολυιατρείο του Οργανισμού, αρνούμενοι να παραδώσουν το κτίριο.
Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται και σε άλλα πολυιατρεία στην Αττική και στην επαρχία.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να παραδοθούν τα κτίρια όπου στεγάζονται τα πολυιατρεία του Οργανισμού και τα οποία αναμένεται να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου.
Στα χαρακώματα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Σε χθεσινές του δηλώσεις από τις ΗΠΑ, ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα εφαρμοστούν αστυνομικά μέτρα και πως η διαδικασία θα προχωρήσει ομαλά. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα πολυϊατρεία θα ανοίξουν σε έναν μήνα υπό νέο καθεστώς (ενταγμένα στο ΕΣΥ).
Εκτίμησε, δε, ότι θα λειτουργούν καλύτερα και πως η χώρα θα αποκτήσει πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, η οποία δεν υφίσταται εδώ και 50 χρόνια: «Αυτό γίνεται για να ενωθούν τα δύο συστήματα που λειτουργούσαν παράλληλα. Του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας των νοσοκομείων, σε ένα ενιαίο σύστημα. Τα νέα πολυϊατρεία θα λειτουργούν στις ίδιες εγκαταστάσεις, στην ίδια θέση».
Ανάλογη είναι η προσέγγιση και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Μιλώντας χθες στο «Εθνος», ο Δημήτρης Κοντός υπογράμμισε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόβλημα με την παράδοση των μονάδων.
Εξέφρασε, δε, την ευχή να επικρατήσει ψυχραιμία: «Η όποια κωλυσιεργία σε βάρος της διαδικασίας μετάβασης από το ένα καθεστώς στο άλλο έχει δύο αποδέκτες. Τους ασθενείς, οι οποίοι θα μείνουν χωρίς γιατρούς, και τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα περισσότερο από έναν μήνα».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, η διαδικασία θα προχωρήσει ήρεμα. Ειδικά συνεργεία θα αναλάβουν τη διαδικασία από σήμερα το απόγευμα, δηλαδή μετά το τέλος της βάρδιας: «Μπορούμε να έχουμε ολοκληρώσει τη μεταφορά σε έναν μήνα. Θα είναι λάθος να προκύψουν προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζοντας παραπληροφόρηση τα όσα λέγονται περί οριστικού κλεισίματος των μονάδων:
«Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα διαρρέουν πληροφορίες προς τους δημάρχους ότι οι υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ θα κλείσουν και δεν θα ανοίξουν ξανά. Αυτό δεν ισχύει».
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει «αντάρτικο» κατά της διοίκησης του Οργανισμού, με αφορμή τη μετάβαση των μονάδων σε νέο καθεστώς. Αρνούνται να παραδώσουν τα κτίρια, τα οποία θα λειτουργήσουν ως αστικά Κέντρα Υγείας ενταγμένα στο ΕΣΥ.
Η αλλαγή αυτή προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει ψηφιστεί και αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με εξώδικο που έστειλαν στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί θεωρούν παράνομη και αντισυνταγματική την αξίωση της διοίκησης του Οργανισμού να ζητήσει παράδοση των κτιρίων. Τονίζουν ότι ο νόμος δεν ισχύει, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με σχετικό έγγραφο που απέστειλε στις υπηρεσίες, ο κ. Κοντός ζητεί να ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία παραλαβής, με ευθύνη των διευθυντών των περιφερειακών διευθύνσεων. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν το κτίριο και πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Η «ΠΡΟΙΚΑ» ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 47 νομαρχιακές μονάδες, 53 τοπικές, ένα πολυϊατρείο του τέως ΤΑΞΥ, 98 τοπικά ιατρεία (88 ιατρεία του ΙΚΑ και 10 με γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή Κέντρα Υγείας) που υπάγονται σε νομαρχιακές και τοπικές μονάδες, 25 λοιπούς αποκεντρωμένους σχηματισμούς και 113 υπηρεσίες Υγείας.





ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X