GREEK REPORTERS: Στο 6,5% η ύφεση το πρώτο τρίμηνο

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Στο 6,5% η ύφεση το πρώτο τρίμηνο


Στο 6,5% ανήλθε η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπό το βάρος της «καθίζησης» στην εγχώρια κατανάλωση και τις επενδύσεις που υποχώρησαν κατά 7,5% και 21,3% αντιστοίχως. Αμείωτες εκτιμούν αναλυτές πως είναι οι υφεσιακές πιέσεις και το δεύτερο τρίμηνο του έτους με δεδομένες τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και την εντεινόμενη αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ και το δεύτερο τρίμηνο, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για συγκράτηση της ύφεσης φέτος σε μέσα επίπεδα κάτω από το 5%, επιβαρύνοντας τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων για φέτος.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ΕΛ.ΣΤΑΤ., αναθεώρησε χθες επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, ενσωματώνοντας νεότερα στοιχεία με αποτέλεσμα η ύφεση από 6,2% που είχε αρχικά εκτιμηθεί να «σκαρφαλώσει» στο 6,5%. Η μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ προήλθε κυρίως από την καθίζηση της κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών υπό το βάρος της έκρηξης της ανεργίας, των αυξημένων φόρων και των συνεχιζόμενων περικοπών στις αποδοχές αλλά και της κάθετης πτώσης των επενδύσεων.
Την ίδια ώρα μικρή αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές, χωρίς ωστόσο να μπορούν να μετριάσουν τις μεγάλες απώλειες από την πτώση της κατανάλωσης και των επενδύσεων ενώ μεγάλη πτώση καταγράφουν και οι εισαγωγές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ.:
Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 ήταν 7,5% σε ετήσια βάση και στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ήταν 8%.
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 7,5% με τις δαπάνες των νοικοκυριών να υποχωρούν κατά 8,5% και τις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου να μειώνονται κατά 3,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011
Μεγάλη πτώση σημειώθηκε στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που μειώθηκαν κατά 21,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, από μείωση 22,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011. Πρόκειται για το ένατο διαδοχικό τρίμηνο μείωσης των επενδύσεων και για το όγδοο διαδοχικό τρίμηνο που η μείωση κινείται σε διψήφια ποσοστά.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%, κατόπιν πτώσης 6,1% που είχε καταγραφεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2011. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές κατέγραψαν μεγάλη μείωση 16,6%, κινούμενες σε αρνητικό έδαφος για εννέα διαδοχικά τρίμηνα, εξαιτίας του «παγώματος» της εγχώριας ζήτησης. Ως εκ τούτου το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 41,9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους αντισταθμίζοντας μερικώς μόνο τη μείωση του ΑΕΠ.
Ελευθερία Αρλαπάνου
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X