GREEK REPORTERS: Οι 9 ημερομηνίες που θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης το 2014

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Οι 9 ημερομηνίες που θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης το 2014


Οι 9 ημερομηνίες – ορόσημα που θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης το 2014
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, κάθε φορά που έρχεται, το νέο έτος κάνουν λόγο για σημαδιακή χρονιά με σημαντικές εξελίξεις, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το 2014 θα είναι για την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα μια πολύ κρίσιμη χρονιά.


Οι νέες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, η ελληνική προεδρία στην ΕΕ, οι μάχες των ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών, αλλά και οι οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο και καταδεικνύουν το γεγονός ότι φέτος θα κριθούν ενδεχομένως τα πάντα.

Η Τρόικα επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα με απαιτήσεις για νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δισ. ευρώ με την ελληνική κυβέρνηση να αναμένει πως θα μπορέσει να επέλθει μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει χρόνο τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές και την παράδοση της προεδρίας της ΕΕ.

Σε περίπτωση που ζητηθεί από την χώρα η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου ή η λήψη νέων μέτρων στο άμεσο χρονικό διάστημα, από το Μαξίμου διαρρέουν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Στη συνέχεια το πρώτο κρας τεστ αναμένεται να είναι το Eurogroup στα τέλη Ιανουαρίου για την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί, ενώ αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος η απόφαση θα μετατεθεί για τις 17 Φεβρουαρίου.

Από την άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται προς τα τέλη του 2014, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βγει στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Αναμφίβολα το πιο σημαντικό τεστ για την κυβέρνηση, αλλά και όλη την Ευρώπη είναι οι Ευρωεκλογές όπου οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως οι ευρωσκεπτικιστές, αλλά και ακροδεξιά, εθνικιστικά κόμματα αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενισχυμένοι, ενδεχομένως και πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για την Ελλάδα ο αγώνας της κάλπης δεν τελειώνει στις Ευρωεκλογές καθώς την ίδια περίοδο θα διεξαχθούν και οι δημοτικές – περιφερειακές εκλογές που θα κρίνουν πολλά και για την πορεία της κυβέρνησης, με την προσφυγή σε εθνικές εκλογές να είναι πάντα ανοικτή.

Μπαράζ επαφών Σαμαρά

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να προβεί σε επαφές με τους κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης αρχής γενομένης από τις συναντήσεις με τους Μπαρόζο και Ρομπάι στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένεται να λάβει και στο επόμενο διάστημα με στόχο να προκριθούν πολιτικές λύσεις για την πορεία της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα κάτι που θα κριθεί και από το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων σε όλη την ΕΕ.

Αναλυτικά οι 9 ημερομηνίες ορόσημα για την χώρα μέσα στο 2014:

15 Ιανουαρίου: η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα
27 Ιανουαρίου: το Eurogroup αποφασίζει για την εκταμίευση της δόσης ύψους 4,9 δισ. ευρώ
31 Μαρτίου: Η ΕΛΣΤΑΤ στέλνει στις Βρυξέλλες τα οριστικά στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 203
22 Απριλίου: Η Eurostat ανακοινώνει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας
18 Μαϊου: Α' γύρος δημοτικών εκλογών
25 Μαϊου: Β' γύρος δημοτικών εκλογών και Ευρωεκλογές
19,26 Ιουνίου: Θα συζητηθεί το ενδεχόμενο υπογραφής νέου Μνημονίου για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup
Οκτώβριος: Λαμβάνονται οι οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος
Νοέμβριος: Ξεκινούν οι συζητήσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που ενδέχεται να οδηγήσουν και σε εθνικές εκλογές


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X