GREEK REPORTERS: Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα ανήκουν στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, άρα μεταδίδονται κυρίως μέσω του σεξ. Αυτό που ουσιαστικά μεταδίδει ο ένας σύντροφος στον άλλο είναι τα στελέχη (συνήθως τα στελέχη 6 και 11) του ιού Hpv που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση των κονδυλωμάτων.
Τρόποι μετάδοσης
  1. Όπως αναφέραμε το κύριο μέσο μετάδοσης του ιού των κονδυλωμάτων είναι το σεξ. Έτσι, ένα μολυσμένο άτομο, δηλαδή ένα άτομο που έχει εμφανή συμπτώματα του ιού (κονδυλώματα) μπορεί να μεταδώσει τον Hpv στα άτομα με τα οποία έρχεται σε σεξουαλική επαφή(κολπική ή πρωκτική). Ωστόσο, ο ιός μπορεί να προσβάλλει και ερωτικούς συντρόφους ατόμων που είναι φορείς, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν την αξία της προστασίας σε κάθε σεξουαλική επαφή.  Ακόμη όμως και το προφυλακτικό δεν εγγυάται την 100% προστασία από τη μόλυνση του ιού των κονδυλωμάτων. Η προστασία που παρέχει φτάνει περίπου στο 70%, επειδή δε δύναται να προφυλάξει από κονδυλώματα που βρίσκονται σε περιοχές που δεν καλύπτει.
  2. Εκτός από την ολοκληρωμένη συνουσία, τα κονδυλώματα μεταδίδονται και με απλή δερματική επαφή. Με άλλα λόγια, ο ιός δεν περνά στον οργανισμό μόνο με τη διείσδυση. Πολλές φορές και μόνο η τριβή με το μολυσμένο δέρμα αρκεί.
  3. Τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν και από χρήση μολυσμένων σεξουαλικών βοηθημάτων.
  4. Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται τα κονδυλώματα είναι και το στοματικό σεξ. Η μόλυνση μετά από τον στοματικό έρωτα δεν συναντάται συχνά. Αν όμως συμβεί, προκαλεί την εμφάνιση κονδυλωμάτων στο στόμα και τη γλώσσα.
  5. Οι πιθανότητες να κολλήσει κονδυλώματα ένα μωρό από τη μητέρα του κατά τον τοκετό είναι περιορισμένες, ωστόσο, είναι προτιμότερο σε αυτές τις περιπτώσεις ο τοκετός να γίνεται με καισαρική τομή.
  6. Το νόσημα μπορεί να είναι μεταδιδόμενο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Οι τρόποι να κολλήσει κάποιος κονδυλώματα είναι πολλοί, γεγονός που εξηγεί τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσβάλλονται κάθε χρόνο από τον ιό που τα προκαλεί. Οι πολλαπλοί σύντροφοι αγνώστων στοιχείων, τα ελλιπή μέτρα προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή, το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω κακής διατροφής, καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών αποτελούν ένα κοκτέιλ παραγόντων που ευνοούν τη μετάδοση του ιού.
Παραπάνω αναλύσαμε το πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα, για να είμαστε σε θέση να προστατευτούμε από αυτά. Υπάρχουν όμως και λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τη μετάδοση των κονδυλωμάτων και αυτές πρέπει να διορθωθούν. Για παράδειγμα, πολλοί ίσως νομίζουν πως τα κονδυλώματα μεταδίδονται από την τουαλέτα ή από τις πετσέτες. Η αλήθεια είναι πως η πιθανότητα μόλυνσης από χρήση πετσέτας ατόμου που έχει κονδυλώματα είναι πολύ μικρή, ενώ σύμφωνα με τους γιατρούς ο ιός δε μεταδίδεται από την τουαλέτα. Επίσης, δεν τίθεται θέμα μόλυνσης από βρύσες ή κατοικίδια ζώα.
Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Η υγεία όμως είναι πάνω από όλα, γι’ αυτό και η μόλυνση του οργανισμού από ασθένειες όπως τα κονδυλώματα μπορεί να αποφευχθεί με σωστή ενημέρωση και πρόληψη. Η ενημέρωση σχετικά με το πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα και η λήψη επαρκών μέτρων προφύλαξης, σίγουρα βοηθά στην αποφυγή  μετάδοσης του ιού. 



greete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X