GREEK REPORTERS: Προς νέα συνάντηση οι τρεις - Στουρνάρας: Εκλεισε το πακέτο

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Προς νέα συνάντηση οι τρεις - Στουρνάρας: Εκλεισε το πακέτο


Προς νέα συνάντηση οι τρεις - Στουρνάρας: Εκλεισε το πακέτο

Χωρίς μεν να οριστικοποιηθεί, αλλά με βάσιμες ενδείξεις ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών, ολοκληρώθηκε στις 12.00 το μεσημέρι, η διάρκειας δύο ωρών σύσκεψη του
πρωθυπουργού με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους κ.κ Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Το πακέτο θα «κλειδώσει» σε νέα συνάντηση των «τριών», ενδεχομένως στις αρχές της επομένης εβδομάδας.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν οδήγησε στην οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ καθώς ήδη δημοσιοποιήθηκαν διαφωνίες του Φώτη Κουβέλη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ λέει «όχι» στις οριζόντιες περικοπές , στη μείωση των πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρω που θα απέδιδε εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου. Στόχος του κ. Κουβέλη είναι, όπως είπε, να μην «ματωσει» η κοινωνία και ειδικά τα χαμηλά εισοδήματα ενώ ζήτησε το πακέτο να συνδεθεί άμεσα με αναπτυξιακές δράσεις.
«Περικοπές παντού» πάντως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους έξω απο το Μέγαρο Μαξίμου . «Όταν έχεις να κοψεις 11,5 δισ. ευρω κόβεις απο παντού. Υπάρχει πολτική συμφωνία. Θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων των αρχηγών. Την επόμενη εβδομάδα το πακέτο θα παρουσιαστεί στην τροικα», κατέληξε ο Γιάννης Στουρναρας.
Προς νέα συνάντηση οι τρεις - Στουρνάρας: Εκλεισε το πακέτο
Συνδυάζοντας όλα τα δεδομένα καθώς και τη δήλωση του Ευαγγέλου Βενιζέλου που μιλά για περικοπές σε συνδυασμό με ενέργειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ώθηση της ανάπτυξης είναι φανερό ότι η σημερινή μη οριστικοποίηση της συμφωνίας δεν παραπέμπει σε σκηνικό κυβερνητικής κρίσης.
Τα μέτρα θα κριθούν ένα προς ένα απο την τρόικα και το πακέτο θα ανακοινωθεί μετά την οριστικοποίησή του. Η αντίθεση στις οριζόντιες περικοπές, στη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και στην περικοπή των πιστώσεων για την τοπική αυτοδιοοικης περιγράφουν το πλαίσιο που έβαλε ο Φώτης Κουβέλης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει επιπλέον ότι το πακέτο πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα κατα της φοροδιαφυγής. Και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται να θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση τα μέτρα να ανακοινωθούν ταυτόχρονα με αναπτυξιακές δράσεις.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Βενιζέλος: Υπάρχουν απαράβατα όρια
Σε δηλώσεις του από την Ιπποκράτους ο κ. Βενιζέλος σημείωσε:
«Βασικό αντικείμενό μας ήταν να προσδιορίσουμε τα επόμενα βήματα και να τα τοποθετήσουμε μέσα σε ένα πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να εμφανιστούμε ενώπιον της Βουλής και του ελληνικού λαού εξηγώντας ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, συμφωνημένο με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, που μας βγάζει από το τούνελ, που μας επιτρέπει να νοιώσουμε ξανά ασφαλείς.
(...)
Επιβεβαιώσαμε επίσης ότι υπάρχουν απαράβατα όρια, πρέπει τα μέτρα να έχουν εσωτερική ισορροπία και δικαιοσύνη, να μην έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, να ληφθούν υπόψη οι θυσίες και οι συμβολές στην εθνική προσπάθεια που έχουν γίνει έως τώρα, κυρίως από αδύναμους και μεσαίους. Υπάρχει ένα όριο που αφορά τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά υπάρχει και το όριο της μεσαίας τάξης που δεν πρέπει να διαλυθεί, γιατί είναι ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να λέμε την αλήθεια, θα απαιτηθούν σίγουρα πρόσθετες περικοπές και θυσίες, αλλά ο καθένας πρέπει να νοιώσει ότι αυτές πιάνουν τόπο κι ότι αυτές είναι δίκαιες.
(...)
Επειδή υπάρχει καταιγισμός σεναρίων, πρέπει να σας πω ότι ο πολίτης πρέπει να είναι επιφυλακτικός, γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση του τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, ποια είναι η πραγματικότητα για τον άνεργο, για τον επαγγελματία που αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια του, για τον νέο πτυχιούχο, για τον αγρότη, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει.
(...)
Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες για τα μέτρα, χρειάζεται επεξεργασία σε επίπεδο επιτελείων, αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες και θα ξανασυναντηθούμε».
Κουβέλης: Οχι περαιτέρω μάτωμα της κοινωνίας
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των μέτρων για τα 11,5 δισ. ευρώ. Γίνεται προσπάθεια, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές με τις οποίες είμαι κατηγορηματικά αντίθετος. Να προστατευτούν, για να μη ματώσουν κι άλλο τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα, είτε αυτά αφορούν σε μισθούς είτε αφορούν σε συντάξεις.
Υπάρχει αναμφισβήτητα το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι επιτρεπτό να δεχτούν μεγάλες περικοπές, γιατί σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα στην παρούσα πολιτική και κοινωνική στιγμή οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εκείνοι οι οποίοι υποκαθιστούν το απουσιάζον κοινωνικό κράτος.
Βεβαίως, η προσπάθεια για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ συνεχίζεται με βάση αυτούς του άξονες που διεκδικώ να υπάρξουν. Όχι στις οριζόντιες περικοπές, όχι περαιτέρω μάτωμα της ελληνικής κοινωνίας.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος με δημοσιογράφους:
Δημοσιογράφος: Με τα ειδικά μισθολόγια, κύριε Πρόεδρε, τι θα γίνει;
Φώτης Κουβέλης: Συνεχίζεται η συζήτηση και η επεξεργασία των σχετικών αριθμών και βεβαίως, των σχετικών αριθμών που αφορούν σε ανθρώπους, που αφορούν σε λειτουργούς.
Δημοσιογράφος: Θα υπάρξει και νέα συνάντηση, κύριε Πρόεδρε;
Φώτης Κουβέλης: Θα υπάρξει. Θα υπάρξει και άλλη συνάντηση.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, για τις συντάξεις του ΟΓΑ. Είναι δεδομένο ότι θα περικοπούν;
Φώτης Κουβέλης: Οι συντάξεις του ΟΓΑ, όπως σας έχω πει και την προηγούμενη φορά, δεν πρέπει να περικοπούν και δε θα περικοπούν.
Στουρνάρας: Το βασικό σενάριο έκλεισε
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε ελάσσονος σημασίας και τεχνικής φύσεως τις λεπτομέρειες που απομένουν για την οριστικοποίηση του πακέτου:
Στη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί. Υπάρχουν ένα - δύο ελάσσονα ζητήματα. Υπήρξαν ερωτήσεις, απομένουν κάποια τεχνικής φύσεως ζητήματα που θα ρυθμιστούν σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Διευκρίνισε ότι είναι ανοιχτό το θέμα των ειδικών μισθολογίων και πρόσθεσε ότι στο βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για περικοπή συντάξεων του ΟΓΑ.

ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X