GREEK REPORTERS: Οι τρεις αρχηγοί αποφασίζουν για τα ειδικά μισθολόγια

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι τρεις αρχηγοί αποφασίζουν για τα ειδικά μισθολόγια


Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται προβλέπει τη διαμόρφωση ειδικών μισθολογίων πολλών ταχυτήτων
Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μεταφέρονται οι οριστικές αποφάσεις για τις
περικοπές των αποδοχών των υπαλλήλων που αμείβονται με τα τα ειδικά μισθολόγια καθώς εξαντλούνται τα περιθώρια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών.
Για ακόμη μια φορά χθες και σε βαρύ κλίμα οι υπουργοί Οικονομικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη Γ. Στουρνάρας, Π. Παναγιωτόπουλος, Ν. Δένδιας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε μια τρίωρη σχεδόν διάρκειας σύσκεψη, αναζήτησαν μια λύση χωρίς όμως να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις.
Στη σύσκεψη, διαπιστώθηκε η αδυναμία εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αποφευχθούν οριζόντιες μειώσεις, τουλάχιστον στους μάχιμους ένστολους αλλά και να εξοικονομηθούν φέτος τα 205 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί από το «ψαλίδισμα» των αποδοχών περίπου 250.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.
Πληροφορίες, μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρξαν ενστάσεις ακόμα και για τον διαχωρισμό των ένστολων σε μάχιμους και μη. Την ίδια ώρα υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα, όπως πάγωμα προσλήψεων και αναστολή ωριμάσεων στα Σώματα Ασφαλείας, μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων, κλείσιμο στρατοπέδων, καθώς δύσκολα εκτιμάται πως θα εγκριθούν από την τρόικα.
6% στους ένστολους 
Μια από τις εναλλακτικές προτάσεις που εξετάζονται προβλέπει τη διαμόρφωση ειδικών μισθολογίων πολλών ταχυτήτων: Οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από 6% στους ενστόλους, θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 10% για τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους πανεπιστημιακούς ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις 20% θα είναι για τους δικαστικούς, αρχιερείς και διπλωμάτες. Παράλληλα στο στόχαστρο βρίσκεται και η πανσπερμία των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων που «γεννά» τεράστιες διαφορές στο σύνολο των αποδοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει:
Αλλαγή του συστήματος υπολογισμού του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας ή χρονοεπιδόματος. Το επίδομα αυτό προσαυξάνει τον βασικό μισθό κάθε δημοσίου λειτουργού κατά ένα ποσοστό το οποίο ξεκινά από το 4% μόλις συμπληρώσει ένα έτος υπηρεσίας και φθάνει μέχρι το 60% με τη συμπλήρωση 29 ετών υπηρεσίας.
Κατάργηση ή περικοπή των μισθολογικών προαγωγών που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες και οι δικαστικοί λειτουργοί.
Περικοπή ή ακόμη και κατάργηση επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι λειτουργοί οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μειώσεις συνολικών αποδοχών έως και 50% για ορισμένες κατηγορίες.
Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του φαίνεται να συμφωνεί ότι οι νέες περικοπές δεν μπορεί να είναι οριζόντιες και θα πρέπει να κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος των συνολικών αποδοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέσες ετήσιες αποδοχές των δικαστικών φτάνουν τα 65.000 ευρώ όταν για τους στρατιωτικούς διαμορφώνονται σε 28.000 ευρώ και για τους αστυνομικούς περί τα 30.000 ευρώ.
Το πιθανότερο είναι οι περικοπές που θα αποφασιστούν για τα ειδικά μισθολόγια να ισχύσουν αναδρομικά από φέτος από 1ης Ιουλίου ή 1ης Αυγούστου ενώ είναι βέβαιο πως μειώσεις θα υποστούν όλοι από το 2013 και οι όποιες εξαιρέσεις εκτός απροόπτου θα περιοριστούν μόνο στη φετινή χρονιά.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X