GREEK REPORTERS: Ανακοινώνεται ο νέος «τσάρος» μετά τη συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ανακοινώνεται ο νέος «τσάρος» μετά τη συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη

Οι Τ. Γιαννίτσης, Γ. Ζανιάς, Γ. Στουρνάρας και Γκ. Χαρδούβελης είναι μεταξύ των ονομάτων που έχουν μπει στο τραπέζι των συζητήσεων για το υπουργείο Οικονομικών.


Εντός της ημέρας και ύστερα από τη συνάντηση των κ.κ Βενιζέλου και Κουβέλη με τον Αντώνη Σαμαρά στην οικία του τελευταίου, αναμένεται να ανακοινωνθεί το όνομα του
νέου υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.



Μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, στην οικία του πρωθυπουργού, θα έχουμε το νέο υπουργό Οικονομικών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οπως σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά την ορκωμοσία της Βουλής και τις προγραμματικές δηλώσεις, όλα θα γίνουν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς, όταν αναρρώσει από την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, θα ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες.
Δυσάρεστη εξέλιξη
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό της κυβέρνησης θεωρούν ότι η παραίτηση Ράπανου είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς δημιουργεί ακόμη ένα πρόβλημα σε μια γενικά δύσκολη πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου παραδέχονται ότι είχαν αρχίσει από το μεσημέρι χθες να συζητούν εναλλακτικά σενάρια, καθώς τους προβλημάτιζε το γεγονός ότι παρά τις φήμες περί παραίτησης δεν υπήρχε (μέχρι χθες το απόγευμα) καμία επίσημη δήλωση από τον ίδιο τον πρόεδρο της Εθνικής.
Ανακοινώνεται ο νέος «τσάρος» μετά τη συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη
Από την αρχή φαίνεται ότι προκρίθηκε (και πάλι) μια επιλογή τεχνοκράτη, με πολιτική άποψη ωστόσο, για τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και τα ονόματα που «έπεσαν» στο τραπέζι είναι αυτά των κ. Τ. Γιαννίτση, Γ. Ζανιά και επίσης των κ. Γκ. Χαρδούβελη και Γ. Στουρνάρα. Η εισήγηση για μετακίνηση στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Κ. Χατζηδάκη απερρίφθη αμέσως, ενώ σε ό,τι αφορά τον κ. Στ. Δήμα δεν υπήρξε πρόταση, με δεδομένο ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε καταστήσει εγκαίρως σαφές ότι δεν επιθυμεί την εμπλοκή του στο οικονομικό επιτελείο.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι πρέπει να επιμείνουν σε μια επιλογή τέτοιου χαρακτήρα προκειμένου να μην ανατρέψουν τις ισορροπίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και διότι εκτιμούν ότι απαιτείται σε αυτή τη συγκυρία ένα μη πολιτικό πρόσωπο με διασυνδέσεις στην Ευρώπη αλλά και την ελληνική αγορά.
Η παραίτηση του κ. Ράπανου, πάντως, δεν αιφνιδίασε το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο πρόεδρος της Εθνικής, πέραν τους προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει και το οποίο γνώριζαν στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και πολύ καιρό, είχε εκδηλώσει με σαφήνεια τη δυσφορία του τόσο για τη σύνθεση της κυβέρνησης όσο και για το κείμενο που συνυπέγραψαν οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν το εγχείρημα, καθώς θεωρούσε υπερ-αισιόδοξες τις προβλέψεις για την επαναδιαπραγμάτευση σε αυτό το εύρος.
Πολιτικά στελέχη της ΝΔ, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ανέφεραν μάλιστα πως σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, άλλες διαβεβαιώσεις είχε λάβει προκειμένου να συμφωνήσει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΑΠΑΝΟΥ
Λόγους υγείας επικαλείται στην επιστολή που απηύθυνε αργά χθες το απόγευμα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο κ. Βασίλης Ράπανος, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του να μη συμμετάσχει τελικά στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Το πρόσφατο συμβάν, που οδήγησε στην εισαγωγή μου σε νοσοκομείο, δείχνει ότι το πρόβλημα της υγείας μου δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως. Μετά από συζητήσεις που είχα με τους θεράποντες ιατρούς μου, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση της υγείας μου, προς το παρόν, δεν είναι αυτή που θα μου επέτρεπε να ασκήσω με πληρότητα και επάρκεια τα καθήκοντά μου». «Για τον λόγο αυτό λυπούμαι πολύ που δεν μπορώ να αποδεχτώ τελικά την τιμητική πρότασή σας», καταλήγει.
Διαβεβαιώσεις
Ο κ. Ράπανος, αφού ευχήθηκε επιτυχία «στο δύσκολο έργο για υπέρβαση της κρίσης και ανάπτυξη της χώρας μας μέσα στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας», διαβεβαιώνει τον κ. Αντώνη Σαμαρά ότι είναι στη διάθεσή του και πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την ευόδωση της εθνικής προσπάθειας. Ο πρωθυπουργός, αφού του εξέφρασε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση, σημείωσε: «Ξέρω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στις πολύτιμες υπηρεσίες σου και σε ευχαριστώ που, παρά την περιπέτειά σου, δηλώνεις ''παρών''».
Εγκριση για εξιτήριο
Εξιτήριο αναμένεται να πάρει σήμερα ο κ. Βασίλειος Ράπανος από το θεραπευτήριο «Υγεία». Χθες υποβλήθηκε από τους θεράποντες γιατρούς του σε γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν πολύ καλά και ο γιατρός του, κ. Πάρις Κοσμίδης, έδωσε την έγκρισή του για εξιτήριο του ασθενούς σήμερα το πρωί.
Ο κ. Ράπανος εισήχθη στο «Υγεία» επειγόντως την περασμένη Παρασκευή, με έντονο πόνο στην κοιλιά, ιλίγγους, ναυτία, εφιδρώσεις και καταβολή. Οι γιατροί τον σταθεροποίησαν και στη συνέχεια τον υπέβαλαν σε σειρά εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, προκειμένου να εντοπίσουν την εστία του προβλήματος

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X