GREEK REPORTERS: Δέσμευση Σαμαρά για τη λήψη των μέτρων 11,6 δισ.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Δέσμευση Σαμαρά για τη λήψη των μέτρων 11,6 δισ.


Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου
Εικόνα αποφασιστικότητας για την προώθηση των συμφωνηθέντων μέτρων, προκειμένου να μην
διακυβευθεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν από τη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, σήμερα στις 17:00. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε χθες έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, στους οποίους φέρεται να διεμήνυσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη διαμόρφωση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος ύψους 11,6 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη μείζονα κρίση από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς η αποστασιοποίηση Βενιζέλου προκαλεί έντονο εκνευρισμό στο Μαξίμου, στελέχη του οποίου δεν αποκλείουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να έχει, μεταξύ των επιλογών του, ακόμη και την απόσυρση της στήριξης προς την κυβέρνηση και την πρόκληση νέων εκλογών. Tο πρωθυπουργικό γραφείο επιχείρησε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, ωστόσο το βράδυ υπήρξε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, δηκτική για το ΠΑΣΟΚ και αποκαλυπτική του κλίματος μεταξύ των εταίρων. «Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ίδια στιγμή που γαλάζια κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν ότι όταν ο κ. Βενιζέλος επιδίωξε την αναμέτρηση με την τρόικα επέστρεψε στην Ελλάδα με το... χαράτσι της ΔΕΗ. Οι ίδιες πηγές απέδιδαν έως και πρόθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για πρόκληση αδιεξόδου στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τους εκπροσώπους της τρόικας, σε μια εμφανή προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας και τις δηλώσεις Βενιζέλου περί αλλαγής στρατηγικής, υπαναχώρησης από την υποχρέωση που έχει αναληφθεί για την παρουσίαση του νέου μεσοπρόθεσμου και κατάτμησή του σε δύο δόσεις. Παρά το γεγονός ότι, επισήμως, το Μαξίμου έκανε λόγο για «διευκρινίσεις επί ορισμένων οικονομικών θεμάτων», τη συζήτηση μονοπώλησε η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους της τρόικας να θέτουν ευθέως ζήτημα αποχώρησής τους από τη χώρα, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην καταλήξει στο νέο πακέτο μέτρων.
Οπως προκύπτει, η ελληνική πλευρά έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κατάρτιση του νέου προγράμματος θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, με τον πρωθυπουργό να συντάσσεται, για άλλη μια φορά, με τη σχετική θέση που έχει διατυπώσει ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας (σ.σ.: παρών όπως και ο κ. Χρ. Σταϊκούρας στη χθεσινή σύσκεψη). «Η καθυστέρηση επιβαρύνει όχι μόνον τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αλλά και την πολιτική μας θέση», διεμήνυε χθες στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση με την τρόικα, αποτυπώνοντας το κλίμα που κυριαρχεί στο Μαξίμου. «Είναι βαρύ και δύσκολο εισιτήριο τα 11 δισ.», σημείωσε στον ΣΚΑΪ και ο κ. Κεδίκογλου, προσθέτοντας πως «είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να μην ξαναγυρίσουμε δεκαετίες πίσω».
Κύκλος διαβουλεύσεων
Εναντι των ενστάσεων των κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, πως προϋπόθεση κάθε διαπραγμάτευσης είναι η εξασφάλιση της θετικής έκθεσης της τρόικας, άρα και η οριστικοποίηση των 11,6 δισ. Θα επαναλάβει δε την πρόθεσή του να αρχίσει κύκλο ταξιδιών και διαβουλεύσεων προκειμένου, ει δυνατόν, η τελική αξιολόγηση να συμπέσει με τα πρώτα θετικά μηνύματα εκ μέρους των εταίρων της χώρας για δράσεις αντιμετώπισης της ύφεσης και, ενδεχομένως, χρονικής επέκτασης ή περισσότερης ελαστικότητας στους όρους του προγράμματος. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, χθες στο Μαξίμου η τρόικα διεμήνυσε πως δεν θα επιμείνουν -και πάντως δεν θα καθορίσουν την τελική αξιολόγησή τους- από τη «μαύρη τρύπα» του τρέχοντος προϋπολογισμού, για την κάλυψη της οποίας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ζητηθούν νέα μέτρα, αλλά να επιδιωχθεί η κάλυψή της μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X