GREEK REPORTERS: Ηχηρά τα «όχι» από το ΠΑΣΟΚ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ηχηρά τα «όχι» από το ΠΑΣΟΚ


Αν. Λοβέρδος: Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «δεν αναφέρεται στον αγώνα κατά της ύφεσης, αλλά στην αλλαγή ενός νόμου που ψηφίστηκε πριν 11 μήνες με μεγάλη πλειοψηφία»

Αν. Λοβέρδος: Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «δεν αναφέρεται στον αγώνα κατά της ύφεσης, αλλά στην αλλαγή ενός νόμου που ψηφίστηκε πριν 11 μήνες με μεγάλη πλειοψηφία»
Καταψήφισαν οι Γ. Παπανδρέου, Αν. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Χρ. Αηδόνης, Γ. Ντόλιος και Σ. Κεδίκογλου. Νέα αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ μετά την ψηφοφορία

Οι αλλαγές στον «νόμο Διαμαντοπούλου» για τα ΑΕΙ προκάλεσαν τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ, καθώς έξι βουλευτές, μεταξύ αυτών ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος οι οποίοι ψήφισαν «όχι», παρά τις τροποποιήσεις που έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος την τελευταία στιγμή, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.
Ο διχασμός του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση σφράγισε τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του σχετικού σχεδίου νόμου. Οι βουλευτές που επέμειναν στις αρχικές τους τοποθετήσεις και τελικά καταψήφισαν επί της αρχής το ν/ς είναι οι Γιώργος Παπανδρέου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Ντόλιος και Συμεών Κεδίκογλου. «Πρόκειται για ζοφερό ''όχι'' και μάλιστα για ασήμαντο αφορμή» σχολίασε στέλεχος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι αναταραχή προκλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ και κατά την ψήφιση του άρθρου για τη θητεία των πρυτάνεων, καθώς η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Ε. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά τελικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπέβαλαν ένσταση, όταν ο προεδρεύων κ. Τραγάκης ανακοίνωσε την υπερψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.
Γ. Παπανδρέου: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Μας πηγαίνει πίσω αντί για μπροστά και δίνει κακό μήνυμα
Γ. Παπανδρέου: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Μας πηγαίνει πίσω αντί για μπροστά και δίνει κακό μήνυμα
Σημειώνεται ότι η υπερψήφιση του άρθρου επιτεύχθηκε χάρη στην απουσία πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησαν μετά την επί της αρχής ονομαστική ψηφοφορία και σε αυτό κατέτεινε και η απουσία των βουλευτών του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.
Στην ψηφοφορία ψήφισαν 264 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 163 και κατά 101. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Αριστερά και την πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ -κατέθεσε πρόταση νόμου που καταργεί τον νόμο 4009-, τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και το ΚΚΕ.
Ηχηρά τα «όχι» από το ΠΑΣΟΚ
Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το σχέδιο νόμου εκτός του άρθρου 12, το οποία αφορά τη θητεία των πρυτάνεων. Ωστόσο, τον τόνο στη χθεσινή συζήτηση έδωσε η σφοδρή αντιπαράθεση του Ανδρέα Λοβέρδου με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς και η πρώτη ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή όπου μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τις αλλαγές στον «νόμο Διαμαντοπούλου» ως «αντιμεταρρύθμιση».
Ομιλία Παπανδρέου
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη του ομιλία ως βουλευτής, ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου νόμου, έκανε λόγο για «αντιμεταρρύθμιση», προσθέτοντας ότι «μας πηγαίνει πίσω αντί για μπροστά», δίνοντας «κακό μήνυμα» ότι «ενδίδουμε σε κάποιες ισχυρές συντεχνίες καθηγητών. Εθεσε δε το ερώτημα προς τον κ. Αρβανιτόπουλο ποιοι τον πίεσαν και εάν είναι οι πρυτάνεις, και προσέθεσε πως το μήνυμα είναι ότι το κοινοβούλιο είναι έρμαιο εξωθεσμικών βουλήσεων».
Ηχηρά τα «όχι» από το ΠΑΣΟΚ
Τόσο ο κ. Αρβανιτόπουλος όσο και ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισαν πως το νομοσχέδιο δεν συνιστά «αντιμεταρρύθμιση» και πως κρατά αλώβητο το πνεύμα του νόμου 4009, καθιστώντας τον, ωστόσο, λειτουργικό στην πράξη: «Ο ν.4009 δεν είχε εφαρμοστεί, γιατί συνέδεε τη χρηματοδότηση με την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης και τα πανεπιστήμια έμεναν χωρίς προϋπολογισμούς, αδυνατώντας να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και να κάνουν προκηρύξεις διαγωνισμών, ακόμα και για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Οταν αναλάβαμε, αυτό ήταν ένα πρόβλημα που έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης και ρύθμισης, όπως και το ζήτημα της εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια το 2013», συμπλήρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
ΕNTOΝΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Λοβέρδου και Αρβανιτόπουλου
 Κ. Αρβανιτόπουλος: Υπήρξε συνάντηση, δύο φορές, των αρμόδιων για θέματα Παιδείας της τρικομματικής επιτροπής και στη συνέχεια συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών

Κ. Αρβανιτόπουλος: Υπήρξε συνάντηση, δύο φορές, των αρμόδιων για θέματα Παιδείας της τρικομματικής επιτροπής και στη συνέχεια συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδος ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, επισήμανε ότι «δεν υπήρξε σχετική συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών για τις προωθούμενες αλλαγές και ότι εσείς μόνος σας πήρατε την πρωτοβουλία» και κατηγόρησε τον κ. Αρβανιτόπουλο για «ευκαμψία στα συμφέροντα».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς και τόνισε ότι «προφανώς δεν παίρνω πρωτοβουλίες από μόνος μου. Υπήρξε συνάντηση, δύο φορές, των αρμόδιων για θέματα Παιδείας της τρικομματικής επιτροπής και στη συνέχεια συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών», δίνοντας τη δική του απάντηση στο έντονο πολιτικό παρασκήνιο.
Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι αποτελεί «άθλιο συμβολισμό» το γεγονός ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης «δεν αναφέρεται στον αγώνα κατά της ύφεσης αλλά στην αλλαγή ενός νόμου που ψηφίστηκε πριν 11 μήνες με μεγάλη πλειοψηφία» και μίλησε για «ευκαμψία απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανταπάντησε ότι «εξεπλάγην δυσάρεστα από την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου. Επιστρέφω την ευκαμψία σε συμφέροντα», είπε και ξεκαθάρισε ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν απόλυτα σύμφωνος και ενημερωμένος για τις αλλαγές.
Γ. Παπανδρέου
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Μας πηγαίνει πίσω αντί για μπροστά και δίνει κακό μήνυμα
Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αλλαγές στον «νόμο Διαμαντοπούλου» για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ ως «αντιμεταρρύθμιση». Το νομοσχέδιο καταψήφισαν εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό και τον Αν. Λοβέρδο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, και οι βουλευτές Χρ. Αηδόνης, Γ. Ντόλιος και Συμ. Κεδίκογλου
Παναγιώτης Τσούτσιας

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X