GREEK REPORTERS: Οδεύει προς συμφωνία με την Τρόικα η κυβέρνηση

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Οδεύει προς συμφωνία με την Τρόικα η κυβέρνηση



Οδεύει προς συμφωνία με την Τρόικα η κυβέρνηση
Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η κυβέρνηση με την Τρόικα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, καθώς
τόσο εγχώριες πηγές, όσο και οι Βρυξέλλες φαίνονται αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Συνεπώς, ανοίγει ο δρόμος και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Εντούτοις, άλλες πηγές εκφράζουν την αμφιβολία τους για την εγγύτητα συγκεκριμένων αποφέσων.
Την εκτίμηση ότι η Αθήνα και η Τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο κ. Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, κ. Όλι Ρεν.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσβλέπει σε μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα, έως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Οκτωβρίου, ο κ. Ο’ Κόνορ απάντησε ότι η Επιτροπή επιθυμεί μια «καλή και ισχυρή» απόφαση για την Ελλάδα και μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να «προχωρήσει» το πρόγραμμα προσαρμογής. «Επιθυμούμε να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ωστόσο δεν είμαι σε θέση να δώσω συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο κ. Ο’ Κόνορ και προσέθεσε: «Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας».

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης για την Ελλάδα, ο κ. Ο’ Κόνορ αρνήθηκε να απαντήσει, υπενθυμίζοντας ότι η επιμήκυνση που δόθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν προϊόν της «αποτελεσματικής δράσης» που έλαβαν οι χώρες αυτές τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό σκέλος της προσαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, η αποφάσεις λαμβάνονται ανάλογα με την περίπτωση.

Στέλεχος τους Υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου κάτι που θα ξεμπλοκάρει την δόση των 31,5 δισ. ευρώ. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία ... απομένει ένα μικρό κενό με την Τρόικα. Δεν θα μπορέσουμε όμως να περάσουμε τα μέτρα από τη Βουλή έως τη σύνοδο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πηγές, στη Σύνοδο Κορυφής δεν αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης και το πιθανότερο είναι ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης θα μετατεθούν για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Τέλος, όσον αφορά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση μπορεί να υιοθετηθεί είτε από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, είτε από κάποια έκτακτη συνεδρίασή του.

Περικοπές 9 δισ. ευρώ το 2013

Σε ό,τι αφορά στο ύψος των περικοπών του 2013, οι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για 9 δισ. ευρώ. Συνολικά στην περίοδο 2013-14, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, θα υπάρξουν περικοπές 4,9 δισ. ευρώ από τις συντάξεις, 1,7 δισ. ευρώ από τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και 1,18 δισ. από την κατάργηση επιδομάτων. Τα υπόλοιπα μέχρι τα περίπου 12 δισ. ευρώ θα προέλθουν από ελαφρύτερα μέτρα, όπως η περιστολή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.

Ένσταση από την ΕΚΤ

Το στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει εάν λάβει η χώρα μας διετή επιμήκυνση για την εφαρμογή των μέτρων έως το 2016 θα ανέλθει στα 12 δισ. ευρώ. Το κενό αυτό θα πρέπει να καλυφθεί ώστε να είναι εφικτός ο στόχος για μείωση του Δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί η ένσταση της ΕΚΤ, η οποία δεν πρόκειται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, στην περίπτωση που της δοθεί διετής παράταση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, δήλωσε την Παρασκευή το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Μπενουάτ Κερ.

«Εάν δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα και δεν είναι ο ρόλος της ΕΚΤ να δώσει αυτά τα χρήματα καθώς δεν είναι δουλειά της να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις», είπε ο κ. Κερ. Το στέλεχος της ΕΚΤ απέκλεισε επίσης και κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων που διακρατεί. 

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους

H Ελλάδα παρουσιάζει πολλά υποσχόμενες ενδείξεις ότι μπορεί να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους το επόμενο έτος, είπε ο κ. Γιοργκ Ασμουσεν, αξιωματούχος της EKT την Παρασκευή, συμπληρώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση χρέους είναι οι μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωζώνης.

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να επιδείξουν ότι μπορούν να παραμείνουν προσηλωμένες στις δεσμεύσεις τους», είπε ο κ. Άσμουσεν σύμφωνα με κείμενο σχολίων που θα δημοσιευθεί στο Τόκιο. «Βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν τον επόμενο χρόνο». «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος εξόδου από την κρίση: να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.

kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X