GREEK REPORTERS: Τρεις πρώην και ένας νυν στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Τρεις πρώην και ένας νυν στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ


Τραγέλαφος με την λίστα Λαγκάρντ που καίει τα χέρια των πολιτικών
Νέες διαστάσεις προσλαμβάνουν από χθες οι δύο σημαντικότερες από τις υποθέσεις με τις «λίστες» που
απασχολούν την τελευταία περίοδο την κοινή γνώμη: ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αφ’ ενός δρομολογήθηκε κλήση των πρώην υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλου, Φίλ. Σαχινίδη, καθώς και του κ. Γ. Στουρνάρα για τη «λίστα Λαγκάρντ» διότι αναδεικνύονται πτυχές προς περαιτέρω διερεύνηση. Αφ’ ετέρου, διά στόματος του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλου επιβεβαιώθηκε πως 32 πολιτικά πρόσωπα τελούν υπό έλεγχο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Σημειώνεται ότι κατάθεση στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη έδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. H γνησιότητα της επίμαχης «λίστας Λαγκάρντ» βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, ενώ εξετάζεται εάν τυχόν διαγράφηκαν ονόματα από το «φλασάκι». Για τον λόγο αυτό επισκέφθηκε χθες τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μαν. Σφακιανάκης, ο οποίος ρωτήθηκε διεξοδικά εάν η υπηρεσία του μπορεί να ανιχνεύσει πιθανή παραποίηση στο «φλασάκι». Kατά τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., μπορεί να διαπιστωθεί εάν «πειράχθηκε» η λίστα με τα ονόματα μεγαλοκαταθετών σε ελβετική τράπεζα. Εν τω μεταξύ, από τις τοποθετήσεις του κ. Στασινόπουλου, αλλά και από το περιεχόμενο επιστολής του κ. Ευ. Βενιζέλου προς την Επιτροπή, για τη λίστα Λαγκάρντ, προέκυψαν νέα ενδιαφέροντα στοιχεία και –σύμφωνα με σχόλια βουλευτών της αντιπολίτευσης– περισσότερα ερωτήματα αναφορικά με τους χειρισμούς πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει επί λέξει ότι το ηλεκτρονικό υλικό «είχε δοθεί ατύπως την άνοιξη του 2010 από τη Γαλλία στην Ελλάδα». Εως χθες, εκείνο το οποίο ήταν γνωστό είναι πως η εν λόγω «λίστα» είχε δοθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου από την κ. Λαγκάρντ περί τα τέλη του 2010.
Σε συνέχεια, εξάλλου, προηγούμενων «καταθέσεων» πολιτικών προσώπων και επικεφαλής του ΣΔΟΕ περί «άτυπης παραλαβής - παράδοσης» του συγκεκριμένου αρχείου, χθες ο κ. Στασινόπουλος περιέγραψε μια χωρίς προηγούμενο «τυπική» αυτή τη φορά διαδικασία: «Χτύπησε η πόρτα του γραφείου μου. Ηταν ο κ. Κανελλόπουλος, ο διευθυντής οργάνωσης στο γραφείο του πρωθυπουργού. Μου έδωσε ένα φάκελο και ένα διαβιβαστικό έγγραφο. «Κύριε Κανελλόπουλε, ξέρετε τι είναι μέσα;», τον ρώτησα. «Οχι», μου απάντησε εκείνος. Οταν έφυγε, άνοιξα τον φάκελο. Βρήκα ένα «φλασάκι» τυλιγμένο σε μία λευκή κόλλα. Πέρασαν στο μυαλό μου πολλά πράγματα. Το διαβιβαστικό έγραφε: «Προς ειδικό γραμματέα. Σας αποστέλλουμε προσωπικό εμπιστευτικό φάκελο του κ. Βενιζέλου προς τον κ. Σαμαρά, για τα καθ’ ημάς».
Στο σημείο αυτό τον διακόπτει ο κ. Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ): «Αυτό είναι κανονικό τρελοκομείο», σχολίασε. Ο κ. Στασινόπουλος συνέχισε τη διήγησή του: «Αμέσως το κλειδώνω στο γραφείο μου και κατεβαίνω στον από κάτω όροφο, στον οικονομικό εισαγγελέα, τον κ. Πεπόνη. Του ανέφερα τι είχε συμβεί. Μου είπε: «Κύριε Στασινόπουλε, να μου παραδώσετε τον φάκελο αυτό». «Επέστρεψα στο γραφείο μου, κάναμε τα διαβιβαστικά πρωτόκολλα και του το παρέδωσα». Από τα αξιοσημείωτα είναι, επίσης, ότι ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε πως ουδέποτε συναντήθηκε με τον κ. Διώτη προκειμένου να ενημερωθεί για τις υποθέσεις του ΣΔΟΕ.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X