GREEK REPORTERS: Πολιτικό μέτωπο κατά Χρυσής Αυγής

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Πολιτικό μέτωπο κατά Χρυσής Αυγής


ΤΑ βίαια επεισόδια που σημάδεψαν πρεμιέρα θεατρικής παράστασης που θεωρήθηκε από τη Χρυσή Αυγή «βλάσφημη» και στα οποία πρωταγωνίστησαν βουλευτές της
(Γερμενής, Παναγιώταρος και Παππάς), μία επιστολή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΧΑ στον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, τον οποίο αποκαλεί "Μεϊμάρ εφέντη" χαρακτηρίζοντας ατόπημα και ένδειξη του... «χατζηαβατισμού της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας» την υποδοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Κοινοβούλιο, αλλά και το τελευταίο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη που απείλησε ότι το κόμμα του θα παρεμβαίνει δυναμικά «σε κάθε περίπτωση που θα προσβάλλεται το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, καθώς και η ιστορική τους μνήμη» και «θα τρώνε πόρτα από εδώ και πέρα οι διάφοροι μαϊντανοί του ανθελληνισμού τύπου Ρεπούση και οι συριζαίοι βουλευτές», οδήγησαν σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο σε συσπείρωση και επίθεση κατά των πρακτικών του ακροδεξιού κόμματος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας, αφού καταδίκασε τα επεισόδια, δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μειοψηφίες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι εγγυητές της κοινωνικής, αισθητικής και εθνικής ευταξίας –όπως αυτοί την εννοούν– και να προσπαθούν με τη βία να αναιρέσουν και να εξαλείψουν κάθε αντίθετη με τις θέσεις τους άποψη».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ζητεί να ενημερωθεί εάν ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας υπηρεσίας για τα επεισόδια το βράδυ της Πέμπτης στο θέατρο «Χυτήριο», και αν ναι, γιατί δεν παρενέβη. Παράλληλα, ο κ. Ρουπακιώτης ζητεί από τον κ. Τέντε να αξιολογήσει εάν «συντρέχει περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της παράλειψης καθήκοντος εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων, σε σχέση με την απελευθέρωση συγκεκριμένου άνδρα, την ώρα που αστυνομικές δυνάμεις τον προσήγαγαν σε υπηρεσιακό λεωφορείο, από βουλευτή της Χρυσής Αυγής». Ο κ. Τέντες διαβίβασε το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή. Υπενθυμίζεται ότι προχθές βράδυ ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς φέρεται να απομάκρυνε προσαχθέντα για τα επεισόδια έξω από τον πολυχώρο «Χυτήριο», τον οποίο αστυνομικοί οδηγούσαν στην κλούβα. Σε βάρος του βουλευτή σχηματίστηκε δικογραφία από την ΕΛΑΣ.
ΠΑΣΟΚ: Το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου Φώφης Γεννηματά, καλεί τους πολίτες και τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σε ένα μέτωπο για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και την προάσπιση της Δημοκρατίας, κατά της Χρυσής Αυγής. «Η Χρυσή Αυγή έχει ξεπεράσει τα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας», δήλωσε η κ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι (η ΧΑ) «εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες των πολιτών που πλήττονται από την κρίση, προχωρεί με σχέδιο σε ναζιστικές παρεμβάσεις, σε αντιδημοκρατικές ενέργειες, σε συνεργασία με ό,τι πιο σκοταδιστικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία». Έκανε λόγο για «τάγματα εφόδου» απέναντι στα οποία οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις καλούνται να αντιπαραθέσουν τη «δύναμη της πολιτικής ηθικής, της ελευθερίας του λόγου, του σεβασμού της διαφωνίας και της διαφορετικότητας, του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής». Παράλληλα, ο εισηγητής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Κώστας Τριαντάφυλλος, με αφορμή τα περιστατικά βίας με τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής και τις καταγγελίες για αδράνεια των αστυνομικών δυνάμεων, δήλωσε ότι η πολιτεία πρέπει να δώσει δυναμική απάντηση στα φαινόμενα που θυμίζουν Μεσαίωνα.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «το ρολόι γύρισε στις χειρότερες παρακρατικές ώρες του 1950». «Νιώθω ντροπή που τέσσερις, πέντε χρυσ-αλήτες βουλευτές και καμιά πενηνταριά θρησκόληπτοι, εμφανώς ψυχικά διαταραγμένοι, κατάφεραν, με την ανοχή της πολιτείας, να επιβάλουν τη νοσηρή θέλησή τους και να ματαιώσουν την παράσταση», σημειώνει.
ΚΚΕ: «Ο ναζιστικός θίασος μαζί με παραεκκλησιαστικούς κομπάρσους επιδιώκει να επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας στις καλλιτεχνικές παραγωγές, αποκαλύπτοντας τον συστημικό και βρόμικο ρόλο της Χρυσής Αυγής», αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρεμπόδιση της παράστασης και τα επεισόδια. «Ο λαός πρέπει να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή και να καταδικάσει τον ναζιστικό τραμπουκισμό», επισημαίνει το σχετικό σχόλιο.


express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X