GREEK REPORTERS: Συνομιλίες Νταβούτογλου με Σαμαρά- Αβραμόπουλο

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Συνομιλίες Νταβούτογλου με Σαμαρά- Αβραμόπουλο


Συνοδευόμενος από την ελίτ της τουρκικής διπλωματίας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έφτασε στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο.


Το πρόγραμμα των συνομιλιών του κ. Νταβούτογλου ξεκίνησε με τη συνάντηση που είχε στις 10 το πρωί με τον κ. Σαμαρά και η οποία διήρκεσε 55 λεπτά. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρισκόταν το θέμα της Συρίας -την ώρα που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την ανταλλαγή πυρών με τον συριακό στρατό- αλλά και το θέμα της λαθρομετανάστευσης, αφού η ελληνική κυβέρνηση αξιώνει από την Άγκυρα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για περιορισμό του κύματος των λαθρομεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από τη γειτονική χώρα, είτε μέσω θαλάσσης είτε από τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Κυπριακό και ελληνοτουρκικά ετέθησαν επίσης στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Νταβούτογλου ο οποίος συνοδευόταν στο Μέγαρο Μαξίμου από κορυφαίους Τούρκους διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας που μετέχει στις λεγόμενες διερευνητικές επαφές με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Νταβούτογλου μετέφερε επίσης στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά τις χαιρετισμούς του Τ. Ερντογάν αλλά και τις ευχές του πρωθυπουργού της Τουρκίας για καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης.

«Το Αιγαίο να είναι πάντοτε ελεύθερο», είπε ο Νταβούτογλου στον Μεϊμαράκη

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας με την ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ο Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας και να είναι πάντοτε ελεύθερο», υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη.

Στη συνέχεια ο κ. Νταβούτογλου μετέβη στο νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών όπου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μετά το τετ α τετ των δύο υπουργών Εξωτερικών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία, ενώ για τη μία και μισή το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί δηλώσεις των κυρίων Αβραμόπουλου και Νταβούτογλου.

Αμέσως μετά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X