GREEK REPORTERS: Νεκρός βρέθηκε ο Βλάσης Καμπούρογλου

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Νεκρός βρέθηκε ο Βλάσης Καμπούρογλου


Νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας βρέθηκε χθες ο 61χρονος επιχειρηματίας και επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της DrumilaHellas Βλάσης Καμπούρογλου, ο οποίος
έχει κατηγορηθεί για ανάμειξη σε «μίζες» από την προμήθεια των Tor M1, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έλευση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν στην Ελλάδα. Επί του παρόντος δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι συνθήκες του θανάτου του, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία.
Ο Βλάσης Καμπούρογλου είχε κληθεί το 2004 να καταθέσει στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνούσε τις συμβάσεις για τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα Tor M1. H εταιρεία του DrumilaHellas εμφανίζεται στο σκέλος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την προμήθεια των Tor M1. Οταν υπεγράφη η συμφωνία, οι Ρώσοι κατασκευαστές της Αntey είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν περί τα 20 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ως αντισταθμιστικά. Ωστόσο τα χρήματα αυτά φέρονται να κατέληξαν στον Ακη Τσοχατζόπουλο.
Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, εκπρόσωπος της DrumilaOffset φέρεται να ήταν ο Λιβανέζος Φουάντ αλ Ζαγιάντ. Οπως διαπιστώθηκε από τις δικαστικές αρχές, μέρος των χρημάτων που επρόκειτο να επιστρέψουν στην Ελλάδα ως αντισταθμιστικά, μεταφέρονταν από τις εταιρείες του Αλ Ζαγιάντ στην DrumilaHellas του Β. Καμπούρογλου, ο οποίος φαινόταν να μεσολαβεί στην προμήθεια των Tor M1. Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2012 ο ίδιος υποστήριξε ότι «η εταιρεία με έδρα την Αθήνα δεν έχει εισπράξει το παραμικρό ποσό από τη σύμβαση των αντισταθμιστικών, ούτε από άλλη αιτία, αφού δεν είχε εκδώσει κανένα τιμολόγιο. Ο κύκλος των εργασιών της περιοριζόταν αποκλειστικά στην υλοποίηση της σύμβασης αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Tor M1».
Αναφορά στον Βλάση Καμπούρογλου και τον ρόλο της Drumilaέκανε απολογούμενος στον ανακριτή και ο εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου Ν. Ζήγρας. Ο Ζήγρας τον τοποθέτησε στη βασική ομάδα που «ξέπλενε» τα χρήματα, τα οποία κατά την κατηγορία ελάμβανε ως «μίζες» ο πρώην υπουργός.
Σύμφωνα με τον Ν. Ζήγρα, μάλιστα, ο Β. Καμπούρογλου ήταν απλά η «βιτρίνα» της Drumilaπίσω από την οποία ήταν ο Α. Τσοχατζόπουλος. «Ο Τσοχατζόπουλος ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης των εξωχώριων εταιρειών μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι παράνομες προμήθειές του για τα εξοπλιστικά. Ο ίδιος ήταν και πίσω από τη Drumilaκαι τον Καμπούρογλου», είπε ο Ζήγρας.
Η φιλία πάντως του Β. Καμπούρογλου με Τσοχατζόπουλο και Σμπώκο ήταν γνωστή. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο πρώην υπουργός είχε θεαθεί να φιλοξενείται στη βίλα του επιχειρηματία στην Ιθάκη, ενώ όταν βρισκόταν στην Αθήνα ο Καμπούρογλου διέμενε σε μονοκατοικία στην Κηφισιά που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με την οικία του Γ. Σμπώκου.
Yπόθεση Οτσαλάν
Το όνομα του Β. Καμπούρογλου εμφανίζεται και στην υπόθεση Οτσαλάν. Σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής, εκείνος είχε χρηματοδοτήσει την επιχείρηση για την έλευση του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα, ενώ δικό του ήταν το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Οτσαλάν από το αεροδρόμιο σε σπίτι της Ν. Μάκρης.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X