GREEK REPORTERS: Αγριότητες στη γιορτή του Πολυτεχνείου

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αγριότητες στη γιορτή του Πολυτεχνείου


Αγριότητες στη γιορτή του Πολυτεχνείου
Επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων δέχθηκαν χθες το πρωί, έξω από το
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, φοιτητές της ΠΑΣΠ, την ώρα που προσέρχονταν για να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του ΕΜΠ.

Ολα ξεκίνησαν όταν στις 10.30 το πρωί μία ομάδα φοιτητών, μεταξύ των οποίων και μέλη της φοιτητικής παράταξης της ΠΑΣΠ, έφτασε έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου περίπου 15 άτομα, φορώντας κουκούλες, κράνη και κρατώντας ρόπαλα, επιτέθηκαν στους φοιτητές απαιτώντας να απομακρυνθούν από τον χώρο. Ακολούθησαν συμπλοκές, οι οποίες ευτυχώς δεν διήρκεσαν για πολλή ώρα.
Ωστόσο, από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο φοιτητές ελαφρά, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό. Λίγο αργότερα, άλλη ομάδα φοιτητών επιχείρησε να μπει στον χώρο του Πολυτεχνείου από τη δεύτερη είσοδο του ιδρύματος, αλλά και πάλι βρέθηκαν μπροστά σε κουκουλοφόρους οι οποίοι τους παρεμπόδισαν.
Για την επίθεση των αγνώστων στους φοιτητές μίλησε στο «Εθνος» ο Μιχάλης Νικηφόρος, φοιτητής της ΠΑΣΠ, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό.
«Κατά την είσοδό μας στον χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συναντήσαμε μία ομάδα αγνώστων που φορούσαν κουκούλες, κράνη και κρατούσαν ρόπαλα και κλομπ. Οι κουκουλοφόροι ήρθαν από δύο κατευθύνσεις. Και από την Πατησίων αλλά και μέσα από τον χώρο του ιδρύματος».
Σύμφωνα με τον φοιτητή της ΠΑΣΠ, οι άγνωστοι επιτέθηκαν στους σπουδαστές χτυπώντας τους με τα ρόπαλα, με αποτέλεσμα δύο από αυτούς να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. «Δυστυχώς, τα μέλη των υπόλοιπων φοιτητικών παρατάξεων που βρίσκονταν στον χώρο του ΕΜΠ έμειναν απλοί παρατηρητές στην επίθεση που δεχθήκαμε», ανέφερε ο Μιχάλης Νικηφόρος.
«Οταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά και απορρίπτεται η συμμετοχή στον εορτασμό του Πολυτεχνείου δημοκρατικών δυνάμεων, λοιδορούνται τα μηνύματά του», σημείωσε ο φοιτητής της ΠΑΣΠ.
Αντιδράσεις
Το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στο Πολυτεχνείο μέσω της εκπροσώπου του κόμματος Φώφης Γεννηματά. «Η επίθεση των "γνωστών αγνώστων" κατά των φοιτητών και ο τραυματισμός μελών της ΠΑΣΠ δεν πρέπει να περάσει ως ένα τυχαίο γεγονός», τόνισε.
Για το ίδιο θέμα, η νεολαία ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «εγκληματική δράση κουκουλοφόρων που αμαυρώνει την επέτειο και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, αναδεικνύοντας μια νέα μορφή ολοκληρωτισμού που απειλεί την ελληνική κοινωνία».
Η νεολαία ΠΑΣΟΚ καταλήγει στην ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι «είμαστε βέβαιοι ότι οι εραστές της πολιτικής ανωμαλίας, από όπου κι αν προέρχονται, θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».
Από την πλευρά της, η νεολαία της ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι «η καπήλευση της μνήμης του Πολυτεχνείου από όσους πιστεύουν κάθε φορά ότι μπορούν, είτε να αποφασίζουν ποιος έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου, είτε να κλειδαμπαρώνουν σύμβολά της σε κομματικά γραφεία, αποτελεί διαστρέβλωση του νοήματός της και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τους πολίτες με δημοκρατική συνείδηση.
Στο πλαίσιο αυτό καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις βιαιοπραγίες και τους τραμπουκισμούς που αμαυρώνουν τη μνήμη της εξέγερσης».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Βάσω Κιντή
Μάχες οπισθοφυλακών
«Η βία παρεπιδημεί στα πανεπιστήμια επί μακρόν, αλλά όλο και περισσότερο είναι εκδήλωση της μάχης οπισθοφυλακών που δίνουν όσοι προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν τις μικροεξουσίες και την ασυδοσία τους σε ένα σύστημα που σιγά σιγά αποσύρεται, καθώς βουλιάζει στην παρακμή του. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, φοιτητές και καθηγητές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θέλουν να αφοσιωθούν στο έργο τους και έχουν ωθήσει τα φαινόμενα αυτά στο περιθώριο της πανεπιστημιακής ζωής.
Η βία, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς αποδοκιμαστέα, είναι ασυμβίβαστη, σε όλες τις μορφές της, με την ίδια την υπόσταση του Πανεπιστημίου, ενός χώρου που συστήνεται για να καλλιεργεί τη μελέτη, τον διάλογο, την κριτική, τον σεβασμό του άλλου, την ελευθερία στη διακίνηση των ιδεών και των απόψεων. Οσοι προσβλέπουν σε ένα δημιουργικό μέλλον δημοκρατίας δεν πρέπει να αφήσουν ζωτικό χώρο στη βία, ειδικά στα πανεπιστήμια».
* Η Βάσω Κιντή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X