GREEK REPORTERS: Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα βάσει των σεισμολόγων

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα βάσει των σεισμολόγων

Αν και ο κίνδυνος για έναν ενδεχόμενο νέο μεγάλο σεισμό φαίνεται να απομακρύνεται αισθητά,  οι σεισμολόγοι ωστόσο δεν
εφησυχάζουν  ούτε στιγμή παρακολουθώντας με ιδιαίτερη προσοχή την μετασεισμική ακολουθία που ίσως κρατήσει αρκετές βδομάδες. 
«Γενικά η εξέλιξη της ακολουθίας και στο χρόνο και στο χώρο φαίνεται να είναι φυσιολογική, συμβατή με ένα σεισμό 6,1 Ρίχτερ. Κατά συνέπεια όσο περνούν οι ώρες είμαστε πιο ήσυχοι ότι είναι αρκετά δύσκολο να ακολουθήσει άμεσα κάποιος πιο ισχυρός σεισμός. Βέβαια αυτό μπορεί να αλλάξει κάποια στιγμή για αυτό και παρακολουθούμε συνεχώς τη δραστηριότητα» σημείωσε ο κύριος Παπαζάχος ενώ ο κύριος Λέκκας τόνισε «Θα έχουμε μια μακρά μετασεισμική ακολουθία και αυτό το τονίζουμε η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες ακόμα και 2 και 3 μήνες».


Ο μεγάλος κίνδυνος ωστόσο για τους κατοίκους κρύβεται μέσα στα χαλάσματα των σπιτιών  που υπέστησαν μικρές ή μεγάλες ζημιές από την ισχυρή σεισμική δόνηση. Οι σεισμολόγοι κάνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πλησιάζουν για κανένα λόγο σπίτια και δημόσια κτίρια, εάν πρώτα δεν αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν επισημανθεί από τους αρμόδιους μηχανικούς.

Και αυτό γιατί όπως εξηγεί ο κύριος Παπαζάχος «στην περίπτωση αυτή ένας ισχυρός μετασεισμός μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση ετοιμόρροπου κτηρίου και να έχουμε θύματα από έναν μετασεισμό ενώ δεν είχαμε στον κύριο σεισμό».

vlcsnap-2014-01-28-20h21m27s108.png
Αν και υπήρξαν δεκάδες σπίτια που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, αυτή η οικοδομή που βρίσκεται λίγο έξω από το Ληξούρι, ήταν αναμενόμενο να τραβήξει το ενδιαφέρον των σεισμολόγων.  Σ' αυτή τη σχετικά καινούργια μονοκατοικία  παρατηρήθηκε τα παράδοξο φαινόμενο να καταρρεύσει από το σεισμό  μόνο ο πρώτος όροφος, ενώ  το ισόγειο και ο δεύτερος όροφος δεν έπαθαν παρά ελάχιστες ζημιές.

Αυτό έγινε γιατί όπως εξηγεί ο κύριος Λέκκας «αμέσως μετά την κατασκευή της οικοδομής ο ιδιοκτήτης έκοψε τις κολώνες, τα υποστυλώματα του πρώτου ορόφου για να κατασκευάσει στη θέση τους ένα μόνιμο τραπέζι. Αυτό ήταν ένα ολέθριο λάθος.»


Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους που πραγματοποιούνται σε κτίρια το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται  στο Ληξούρι, καθώς από τους 150 ελέγχους που έγιναν σε σπίτια που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, τα 90 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X