GREEK REPORTERS: Ο κ. Σαμαράς παρουσιάζει το «Ζάππειο 3»

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ο κ. Σαμαράς παρουσιάζει το «Ζάππειο 3»

Με σύνθημα «η Ελλάδα θα τα καταφέρει» ο κ. Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζει σήμερα στο Ζάππειο το οικονομικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Επιχειρώντας να καλύψει το χαμένο έδαφος που χωρίζει τη ΝΔ από τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς, με την τρίτη εκδοχή της οικονομικής πρότασης, υπό τον τίτλο «Ζάππειο 3» θα επιδιώξει να συγκεράσει την αξιοπιστία με την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, καθώς και την ελάφρυνση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν περισσότερο από τις οριζόντιες περικοπές: Τους μικροσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους και τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

«Να αποκαταστήσω τις πολύ χαμηλές συντάξεις που κόπηκαν. Να αποκαταστήσω τα πολυτεκνικά επιδόματα που κόπηκαν. Και να δώσω το εξισωτικό επίδομα στους κτηνοτρόφους. Συνολικό κόστος 550 εκατομμύρια. Είναι το πρώτο που θα ζητήσω να τροποποιήσουμε», τόνισε πρόσφατα σε δημόσια ομιλία του ο κ. Σαμαράς, αποκαλύπτοντας τους βασικούς άξονες των ιδιότυπων «παροχών» που θα υποσχεθεί μέσω του «Ζάππειο 3».

Βεβαίως, ο κ. Σαμαράς θα έχει να απαντήσει, μετά τη σημερινή παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος, σε ένα βασικό ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να μιλά για ελαφρύνσεις, όταν τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν νέα μέτρα ύφους 11 δισ. ευρώ.

Μία πρώτη σχετική απάντηση δόθηκε από τον κ. Σαμαρά πρόσφατα: «Σπατάλη θα κόψουμε. Κι υπάρχει πολλή σπατάλη. Πάνω από 18 δισεκατομμύρια περικοπές σπατάλης είχαμε εντοπίσει από πέρυσι, χωρίς να αγγίξουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό κάποιοι δεν το πίστευαν τότε. Τώρα αλλάζουν γνώμη. Οταν βλέπουν τι ''πάρτι'' γίνεται στο σπάταλο κράτος. Θα παλέψουμε για να μην υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές. Γιατί χειροτερεύουν την ύφεση και μεγαλώνουν το έλλειμμα».

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣΣύμφωνα με πληροφορίες, οι άξονες που θα κινηθεί το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι οι εξής:

- Αναξιοποίητος πλούτος: Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει ότι η χώρα διαθέτει φυσικό πλούτο, ορυκτό πλούτο, ενώ έχει ανεκμετάλλευτους ενεργειακούς πόρους.

- Δυνατότητες εξαγωγών: Θα τονίσει ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητα να παράγει προϊόντα που θα σαρώσουν τις αγορές, φράση που συνηθίζει να χρησιμοποιεί το οικονομικό επιτελείο το κόμματος.

- Δημόσια ακίνητη περιουσία.

- Πρώτη δύναμη στη ναυτιλία.

- Εμφαση στον τουρισμό.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ Η ανάγκη γρηγορότερης επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα είναι στον πυρήνα της ομιλίας του κ. Σαμαρά. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας;

1) Με τα Κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και 14,5 δισεκατομμύρια που λιμνάζουν.

2) Με διοχέτευση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. «Γιατί αντίθετα απ’ ό,τι καμαρώνει ο κ. Βενιζέλος, τα 50 δισεκατομμύρια που θα πάρουν οι τράπεζες δεν θα πάνε στην πραγματική οικονομία. Πρέπει να βρούμε πρόσθετα. Και θα τα βρούμε μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» είπε ο κ. Σαμαράς προχθές από την Ηπειρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα ποσά που τελικά θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία είναι κατά πολύ μικρότερα.

3) Με καταβολή των χρημάτων που χρωστά το Δημόσιο σε επιχειρήσεις. Από επιστροφές φόρου, ΦΠΑ, εξαγωγές κ.λπ. Κι αυτό είναι, λέει η ΝΔ, συμφωνημένο να γίνει έως το τέλος του έτους, ώστε να πάρουν ανάσα πολλές επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα:

Α) Ειδική μέριμνα για τους αγρότες, προκειμένου να μικρύνει το χάσμα που υπάρχει στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι.

Β) Στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, μέσω πετρελαίου και ζωοτροφών.

Γ) Προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας και για τη νεανική ανεργία, πέρα από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να πει ότι θα χρειαστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη μεγάλη Συνταγματική αλλαγή, στο ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού.

Προκειμένου να κυβερνά ο υπουργός χωρίς το άγχος του πολιτικού κόστους. Και να υπηρετεί ο βουλευτής την Περιφέρειά του χωρίς το άγχος να γίνει υπουργός. Επίσης, θα επαναλάβει τη δέσμευση για πολύ μικρότερη κυβέρνηση και τερματισμό των προνομίων των βουλευτών.

Το φάουλ με τον κ. Γ. ΣυμπιλίδηΔιαστάσεις εσωκομματικής κρίσης παρ' ολίγο να προσλάβει η απόφαση να είναι υποψήφιος στο Κιλκίς, ένα πρόσωπο που προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες εσωκομματικές εντάσεις στην ιστορία του κόμματος: Ο κ. Γιώργος Συμπιλίδης, ο οποίος το 1993 ήταν ο βουλευτής της ΝΔ, που «έριξε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η πεποίθηση της ηγεσίας ότι είναι πια ώριμες οι συνθήκες να αποκατασταθεί στη συνείδηση της βάσης ο κ. Συμπιλίδης, δεν αντανακλούσε τις πραγματικές διαθέσεις των στελεχών και των μελών του κόμματος. Τα μηνύματα από τις δημοτικές κομματικές οργανώσεις ήταν αρνητικά, ενώ αρκετά στελέχη του κόμματος δεν έχασαν ευκαιρία να «επενδύσουν» κάθε προσωπική τους διαφωνία, με ένα «λόγο ανησυχίας» για την επάνοδο Συμπιλίδη.

Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί σε μία χρονική στιγμή (15 μέρες πριν από τις κάλπες) που η ΝΔ φαίνεται να σταθεροποιείται αποκτώντας ανοδικές τάσεις στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ελήφθη μία τέτοια απόφαση που εμπεριείχε πολύ μεγάλο βαθμό πολιτικού ρίσκου, προκαλώντας τριγμούς στο εσωκομματικό σκηνικό και ξυπνώντας μνήμες '93.

kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X