GREEK REPORTERS: Μήνυμα Παπαδήμου στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Μήνυμα Παπαδήμου στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις

Σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις έστειλε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας
σε εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη στην Ελλάδα: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020».

Από το ίδιο βήμα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις Αντόνιο Ταγιάνι ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κάνει.
Η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στους «αντιπολιτευόμενους, παραπολιτευόμενους ή και συμπολιτευόμενους αναπτυξιολόγους». Ταυτόχρονα κάλεσε την Ε.Ε. είτε να εκδώσει ευρωομόλογα είτε και να επιτραπεί στην Ε.Κ.Τ. να τυπώσει χρήμα.
Ειδικότερα ο κ. Παπαδήμος απευθυνόμενος προς τις τράπεζες υπογράμμισε: «Οι τράπεζες οφείλουν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κινηθούν με ταχύτητα, να κινητοποιήσουν διαθέσιμους πόρους και να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις. Και σε όλο αυτό καθοριστική προϋπόθεση είναι η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών».
Ο κ. Παπαδήμος αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα συνέστησε επί της ουσίας υπομονή: «Οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν μπορούν να έχουν άμεση απόδοση και δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα την οικονομική δραστηριότητα αλλά με κάποια χρονική καθυστέρηση». Αντίθετα όπως σημείωσε βραχυπρόθεσμα θα εντείνουν την ύφεση και θα συνεχίσουν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα. Επισημαίνοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αντίστοιχες δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Πρέπει να αντιστρέψουμε την πορεία καταστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να στηρίξουμε την απασχόληση. Εαν οι τράπεζες θέλουν κεφαλαιακή ενίσχυση πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εαν θέλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τραπεζικές πιστώσεις θα πρέπει να προστατεύσουν την απασχόληση και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και μετά την εποχή των θυσιών θα έρθει η εποχή της ανάπτυξης: «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ευρώπη χωρίς στην Ελλάδα, το ευρώ χωρίς την Ελλάδα. Όλοι στην Ευρώπη είναι Έλληνες. Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω τη στήριξη στον Ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση και να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κάνει».
Η υπουργός Ανάπτυξης στην ίδια εκδήλωση άσκησε έντονη κριτική στους «αναπτυξιολόγους» που λένε ρίξε λεφτά στην αγορά και «μας σπρώχνουν σε μια επανάληψη του πρόσφατου πειράματος που απέτυχε».
Η ίδια μίλησε και για το ρόλο της Ε.Ε. τονίζοντας πως «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πολιτική και οικονομική ένωση. Πρότεινε: «Ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών που θα εξασφαλίζει μια υγιή αναπτυξιακή οικονομική πολιτική και θα διασφαλίζει τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες για τις εγγυήσεις που θα παρέχουν για το χρέος των ασθενέστερων. Στην πράξη αυτό σημαίνει είτε να εκδοθούν Ευρωομόλογα ή και να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα να παρεμβαίνει εκδίδοντας χρήμα όχι μόνο για την εξομάλυνση της νομισματικής κυκλοφορίας όπως ήδη κάνει, αλλά και για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης».

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X