GREEK REPORTERS: Τις ζημίες από το PSI ανακοινώνουν οι τράπεζες

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Τις ζημίες από το PSI ανακοινώνουν οι τράπεζες


Τα προσωρινά αποτελέσματα της χρήσης του 2011, στα οποία θα αποτυπώνονται μόνον οι ζημιές από την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους (PSI+) και όχι οι υποαξίες βάση
της έκθεσης της Blackrock για τα επισφαλή τους δάνεια, θα ανακοινώσουν οι τράπεζες την Παρασκευή μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου.

Οι συνολικές ζημιές για το τραπεζικό σύστημα, από το PSI και την Blackrock, ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έλαβε τα ομόλογα του EFSF ύψους 25 δισ. ευρώ, θα καλύψει ή θα εγγυηθεί τις απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίου με βάση τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν.

Σημειώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 33 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, εάν δεν ξεκαθαρίσει ο τρόπος φορολογικής και λογιστικής αντιμετώπισης των ζημιών από το «κούρεμα» των κρατικών τίτλων, δεν είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, με δεδομένο ότι ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι δυνατόν να υποχωρήσουν έως και κατά 13 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι ζημιές θα καλυφθούν σε δόσεις, μετά τη διαφαινόμενη αναβολή της οριστικοποίησης των όρων της ανακεφαλαιοποίησης.

Για τον οριστικό προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι αποτύπωσης των ζημιών από το PSI και η Τράπεζα της Ελλάδος να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έκθεσης της Blackrock για τα επισφαλή δάνεια, τα οποία έχει επεξεργαστεί.

Με βάση αυτά, οι τράπεζες θα κληθούν να λάβουν επιπρόσθετες προβλέψεις, εφόσον αυτές που θα εγγράψουν στα αποτελέσματα του 2011 δεν είναι επαρκείς.

Η Marfin Analysis εκτιμά ότι οι καθαρές ζημιές που θα εμφανίσουν οι Εθνική, Alpha, Eurobank και Περαιώς θα φτάσουν αθροιστικά τα 18 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της καταγραφής προ φόρων ζημιών από το PSI ύψους 26 δισ. ευρώ.

Εάν επαληθευτούν αυτά τα μεγέθη, οι κεφαλαιακές ανάγκες για την επαναφορά του δείκτη Core Tier 1 στο 9% αναμένεται να φτάσουν στα 17 δισ. ευρώ.

Ερωτηματικό παραμένει πάντως το τι θα συμβεί με τις κρατικές τράπεζες (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική Τράπεζα), οι οποίες είτε θα στηριχθούν από το ΤΧΣ, συμμετέχοντας κανονικά στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ή θα υπάρξει διαχωρισμός τους σε «καλή» και «κακή», με στόχο την εξυγίανσή τους και την εν συνεχεία πώλησή τους σε άλλο ίδρυμα.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X