GREEK REPORTERS: Ευάγγ. Βενιζέλος: «Καλός οιωνός» η πρόταση ΔΗΜΑΡ

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ευάγγ. Βενιζέλος: «Καλός οιωνός» η πρόταση ΔΗΜΑΡ



Ως «καλό οιωνό» αντιμετωπίζει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Φώτη Κουβέλη περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας με σκοπό τη
σταδιακή υπέρβαση του Μνημονίου. Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος παρέλαβε χθες τη διερευνητική εντολή από τον κ. Κάρ. Παπούλια, τόνισε ότι η πρόταση Κουβέλη «σχεδόν συμπίπτει» με εκείνη του ΠΑΣΟΚ και οδηγεί στην «οριστική και ασφαλή υπέρβαση του Μνημονίου το πολύ σε τρία χρόνια». Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον κ. Αντ. Σαμαρά και, αργότερα θα δεχθεί στο γραφείο του, για δεύτερη φορά σε τρεις μέρες τον κ. Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για την πρόταση που έχει καταθέσει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο κ. Κουβέλης.
Οπως άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, η τελική διαπραγμάτευση θα γίνει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν τις εξής παραμέτρους: πρώτη, αν ο κ. Τσίπρας αρνηθεί να συμμετέχει στην κυβέρνηση, θα έχει ωθήσει τη χώρα στις νέες, πρόωρες εκλογές, δεδομένης της έως τώρα στάσης τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του κ. Κουβέλη, ότι ένα σχήμα στο οποίο θα απέχει το δεύτερο σε ψήφους κόμμα, θα είναι προβληματικό. Δεύτερη παράμετρος, κατά τις ίδιες πηγές, είναι η πολύ προσεκτικά διατυπωμένη επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Κίνηση, η οποία, όπως λένε, υποδηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει τη ρητορική της μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου, που θα οδηγούσε σε άμεση χρεοκοπία. Αν πάντως ο κ. Τσίπρας τελικά αρνηθεί να συμπράξει, στην Ιπποκράτους τόνιζαν ότι θα προχωρήσουν «βήμα βήμα».
Νωρίτερα, κατά την ομιλία του ενώπιον της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον για διγλωσσία, καθώς διαφορετικά εκφράζεται ιδιωτικά απ’ ό,τι δημόσια. Οπως τόνισε χθες ο κ. Βενιζέλος: «Οταν ρώτησα χθες τον κ. Τσίπρα “τι εννοείτε με το μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους; Μονομερή πρωτοβουλία που μας θέτει έξω από την παγκόσμια οικονομία;”, είπε “όχι, δεν μιλάμε για τίποτε μονομερές”. Αλλά αυτό δεν το έχει ακούσει ο Ελληνας πολίτης».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης και στο εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι, μεταξύ άλλων, απέδειξε ότι «ο λαός μας, σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και τώρα δεν θέλει να του λες την αλήθεια, παρότι διεκδικεί να του λες την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Φαίνεται ότι ακόμη και  τώρα, η αλήθεια ενοχλεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό». Μάλιστα, επί τούτου πρόσθεσε ότι: «Η αλήθεια χρειάζεται δύο: έναν που τη λέει και έναν που την ακούει και συμπράττει». Ως προς το χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: «Ο λαός -ας πούμε τα πράγματα καθαρά- τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ, γιατί το θεώρησε υπεύθυνο για τις επιπτώσεις της κρίσης, για την ανεργία, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την ύφεση, την απώλεια των προσδοκιών, την απαισιοδοξία, την ανασφάλεια». Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι εκλογές της 6ης Μαΐου άλλαξαν «ριζικά το πολιτικό σκηνικό» και ο λαός «έθεσε τέρμα στον πλειοψηφικό δικομματισμό».
«Πρόβλημα συνοχής»
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη ρευστότητα που δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι «ο λαός με τις εκλογές ζήτησε αλλαγή πορείας, αλλά δεν διατύπωσε μια καθαρή εντολή». Σχολιάζοντας μάλιστα και τις ακραίες επιλογές μέρους εκλογικού σώματος ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει και πάλι, ύστερα από πολύ καιρό, πρόβλημα εθνικής και κοινωνικής συνοχής. Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να επιμείνουμε στη στρατηγική της αποφυγής ενός νέου εθνικού διχασμού». Και τούτη τη φορά, ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο επικίνδυνο φαινόμενο εκφασισμού της κοινωνίας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε και την άρνησή του στην πρόταση του κ. Τσίπρα για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με σκοπό τις θεσμικές αλλαγές, λέγοντας ότι: «Αυτό που αρνηθήκαμε είναι το χάσιμο του ιστορικού χρόνου, το χάσιμο πολύτιμου ιστορικού χρόνου για τους Ελληνες και ιδίως για τη νέα γενιά».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X