GREEK REPORTERS: Καταγγελία Μνημονίου σημαίνει τέλος στη χρηματοδότηση

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Καταγγελία Μνημονίου σημαίνει τέλος στη χρηματοδότηση



Σαφή προειδοποίηση ότι εάν καταγγελθεί το Μνημόνιο θα μπει τέλος στη χρηματοδότηση από την τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε περικοπές 4,5 δισ.
ευρώ για να καλύψει εσωτερικές ανάγκες, κυρίως δηλαδή την πληρωμή μισθών και συντάξεων, απηύθυνε χθες ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. Εν τω μεταξύ αναβολή παίρνει, εκτός απροόπτου, η προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, αφού οι εκπρόσωποί της θα περιμένουν για να έλθουν στην Ελλάδα το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Εάν καταγγελθεί το Μνημόνιο, οι πιστωτές μας θα θεωρήσουν ότι δεν έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα» με τα ποσά που έχουν συμφωνηθεί, εκτίμησε ο κ. Σαχινίδης. Ερωτηθείς για το εάν σε αυτή την περίπτωση θα έχει χρήματα να ανταποκριθεί στην πληρωμή μισθών και συντάξεων εξήγησε πως όσο η χώρα έχει πρωτογενή ελλείμματα, δηλαδή έχει περισσότερα έξοδα από ό,τι έσοδα ακόμη και εάν εξαιρεθούν οι δαπάνες για τόκους, «δεν υπάρχει αντικειμενικά καμία δυνατότητα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχει».
Όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε μέσα «σε μία νύκτα» να γίνουν περικοπές της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ, όσο ήταν δηλαδή το πρωτογενές έλλειμμα στο τέλος του 2009, για να ισοσκελίσουμε έσοδα με δαπάνες. Αναφερόμενος δε στις προτάσεις που διατύπωσε ο κ. Δ. Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή χρημάτων από το τέλος ακινήτων και επιστροφή των περικοπών μισθών - συντάξεων υπολόγισε πως η χώρα θα επέστρεφε στο 2009, με πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 24 δισ. ευρώ.
Τεράστιο έλλειμμα
Ο κ. Σαχινίδης, σημειώνοντας πως το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το τεράστιο έλλειμμα που έχει στην παραγωγική της βάση, τάχθηκε υπέρ της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2015, κάτι που προϋποθέτει πως οι πιστωτές μας θα δεχθούν να δώσουν περισσότερα χρήματα από τα 130 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου. Σημείωσε πάντως πως το ΔΝΤ έχει βάλει κάποια χρήματα στην άκρη για να έχουμε ένα «προγεφύρωμα» τονίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει δανεισμό από την τρόικα με επιτόκια 2,5% - 3,5% όταν χώρες που μας δανείζουν όπως η Ισπανία δανείζονται με επιτόκια 5,5% - 6%.
Όσον αφορά στα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα εκτίμησε πως υπάρχουν. Δεν είναι όμως άλλα από εκείνα που υπάρχουν πάντα τα τελευταία χρόνια κάθε φορά που έρχεται κλιμάκιο της τρόικας για αξιολόγηση. «Η σχέση με την τρόικα δεν είναι στατική, είναι δυναμική» σημείωσε.

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

 imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X