GREEK REPORTERS: Καθαρές παραλίες 2012: Πού (δεν) κολυμπάμε φέτος;

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Καθαρές παραλίες 2012: Πού (δεν) κολυμπάμε φέτος;



Μπορείς να καταλάβεις ότι
μεγάλωσες όταν στην ερώτηση «πόσα μπάνια έκανες φέτος;» πρώτον δεν καλείσαι να απαντήσεις συχνά, και δεύτερον τις σπάνιες φορές που συμβαίνει απαντάς με μονοψήφιο νούμερο. Και για να φτάσεις ακόμα και σε αυτό το μονοψήφιο νούμερο, έχεις δύο επιλογές: είτε να συμβιβαστείς με την ιδέα μπάνια-μόνο-στις-διακοπές-και-τον-υπόλοιπο-καιρό-DVD-και-aircondition, είτε να βουτήξεις σε αμφιβόλου καθαρότητας νερά, αφού πρώτα προσευχηθείς στον θεό του καλοκαιριού να μη βγεις παρέα με μερικούς στρεπτόκοκκους και άλλα συμπαθητικά πλάσματα που διακρίνονται μόνο με το μικροσκόπιο. Σωστά; 


Λάθος. Διότι η καλύτερη άμυνα είναι η πρόληψη, και η καλύτερη πρόληψη είναι η ενημέρωση. «Ναι, ωραία, αλλά από πού μπορούμε να ενημερωθούμε;» θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς. Από τη μία υπάρχει τοΠανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) που εξετάζει κάθε χρόνο εξονυχιστικά, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τις παραλίες της Αττικής και δημοσιεύει μακροσκελέστατες λίστες καταλληλότητας και ακαταλληλότητας. Από την άλλη, υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τα οποία δημοσιεύονται στο τέλος κάθε χρόνου (εδώ μπορείτε να δείτε την έκθεση για το 2011). Και τέλος, υπάρχει και ο πολυσυζητημένος θεσμός της Γαλάζιας Σημαίας, που απονέμεται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Το πρόβλημα, τώρα, είναι ότι οι έρευνες όλων αυτών των φορέων δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους. Το in2life.gr ξετυλίγει ένα κουβάρι ερευνών, δειγματοληψιών, χημικών αναλύσεων και αλληλοκατηγοριών, αναζητώντας την απάντηση στο απλό ερώτημα «πού κολυμπάμε άφοβα;». 

Τα κακά νέα πρώτα 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας του ΠΑΚΟΕ, 125 παραλίες (ήτοι, ένα ποσοστό της τάξης του 56,82%) είναι κατάλληλες για κολύμβηση, και 95 (ή 43,18%) είναι ακατάλληλες. Συνολικά, αναλύθηκαν 220 παραλίες. «Παρατηρούμε μια αύξηση των ακατάλληλων παραλιών, της τάξης του 15% σε σχέση με πέρυσι» λέει ο Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, χημικός - γεωλόγος και συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Κανείς πια δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Περιβάλλον όλων είναι η τσέπη τους –και ιδιαίτερα του κράτους. Κανείς δεν δίνει σημασία τι απόβλητα βγάζει η ΕΥΔΑΠ στις παραλίες και τις θάλασσες, τι απόβλητα βγάζουν οι βιομηχανίες και οι βόθροι». 

Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία είναι τεράστιοι. «Νοσηλεύονται στο Παίδων κάθε καλοκαίρι μικρά κοριτσάκια, 8 με 12 χρονών, με κολπίτιδες, αν είναι ποτέ δυνατόν! Έχει γεμίσει ο κόσμος δερματοπάθειες, φλύκταινες, σαλπιγγίτιδες, κι ένα σωρό ακόμα ασθένειες. Τα κολοβακτηρίδια στις θάλασσες μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και κύρωση του ήπατος. Αυτό δεν είναι κόστος για την κοινωνία, και για το κράτος που διατείνεται ότι δεν έχει πόρους για τα νοσοκομεία; Και δεν τα παρουσιάζω τραγικά τα πράγματα. Σας τα λέω πολύ λιγότερο τραγικά απ’ ό,τι είναι». 

Πώς γίνονται οι αναλύσεις; 
Οι παράμετροι που εξετάζονται για την έρευνα του ΠΑΚΟΕ είναι οι εξής: 
- Ολικά κολοβακτηριοειδή 
- Κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως. 
- Εντερόκοκκοι 
- Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολότητα). 

Κυρίως παρακολουθούνται από το ΠΑΚΟΕ οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική και περιβαλλοντική άποψη. «Λαμβάνουμε τρία διαφορετικά δείγματα από κάθε παραλία, στις αρχές, τα μέσα και τα τέλη Μαΐου, για να βγάλουμε ένα μέσο όρο ανεξάρτητο από καιρικές συνθήκες» εξηγεί ο κ. Χριστοδουλάκης. 



in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X