GREEK REPORTERS: Πανευρωπαική διαμαρτυρία ενάντια στη συνθήκη ACTA στις 9 Ιουνίου

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Πανευρωπαική διαμαρτυρία ενάντια στη συνθήκη ACTA στις 9 Ιουνίου


Κινητοποιήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στην
υπό ψήφιση συνθήκη ACTA και την «αστυνόμευση του Διαδικτύου» οργανώνονται το Σάββατο 9 Ιουνίου, σε περισσότερες απο 70 πόλεις της Ευρώπης.
Οι διαμαρτυρίες αυτές έχουν ως στόχο να μην τεθεί υπό ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η συνθήκη ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement), η οποία σχετίζεται με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο, παράλληλα όμως θεωρείται οτι πλήττει θεμελιώδη δικαιώματα καθώς επιβάλει «αστυνόμευση» του Διαδικτύου προκειμένου να «παταχθεί η πειρατεία».
H ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) έχει επικυρωθεί ήδη σε 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όμως τα Κοινοβούλια των χωρών αρνούνται να δώσουν την έγκρισή τους επειδή οι λαϊκές αντιδράσεις στις χώρες αυτές είναι ήδη μεγάλες. Οσο για την Ευρώπη, υπάρχουν πολλές ενστάσεις ενάντια στην ACTA τόσο από φορείς και οργανισμούς όσο και απο τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο εισηγητής της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, Ντέιβιντ Μάρτιν, σύστησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει τη συνθήκη καθώς ανησυχεί για τις ανεπιθύμητες συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή της στην Ευρώπη, ενω η Νιλι Κρος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρεί σχεδόν απίθανο να επικυρωθεί η συνθήκη ACTA από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενω τόνισε οτι η βιομηχανία του copyright οφείλει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στους ανθρώπους και όχι το αντίθετο.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των λαών στον αγώνα για ένα ελεύθερο ίντερνετ.

πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X