GREEK REPORTERS: Φόβοι για κατάρρευση των εσόδων λόγω ακυβερνησίας – Εντείνονται οι έλεγχοι

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Φόβοι για κατάρρευση των εσόδων λόγω ακυβερνησίας – Εντείνονται οι έλεγχοι



Πτώση 15% καταγράφουν τα έσοδα του Δημοσίου στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολειτουργούν, ενώ
φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να εκπληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους συνεπεία τόσο των προεκλογικών υποσχέσεων αλλά και της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Τα στελέχη που έχουν απομείνει στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν φόβους για κατάρρευση των εσόδων εφόσον συνεχισθεί η κατάσταση αυτή μέχρι τις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβολές των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των εσόδων τον μήνα Μάιο, φαίνεται ότι εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση τότε οι απώλειες θα αγγίξουν το 50% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Ποσοστό το οποίο θα είναι πρωτοφανές στην ιστορία των εσόδων.

Πάντως σε πρώτη φάση αποφασίσθηκε η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009 καθώς και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αναγκασθούν οι υπόχρεοι να καταβάλουν τους φόρους, κυρίως τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Και εάν οι φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών καλυφθούν έστω και μεταχρονολογημένα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι έχουν ροκανιστεί από την επιμονή της ύφεσης, που είναι βέβαιο πλέον ότι θα είναι σε σχεδόν διπλάσια από την αρχική πρόβλεψη 2,8% (έχει αναθεωρηθεί με το Μνημόνιο στο 4,7%). Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα όπου οι εισπράξεις από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη και στα καπνικά προϊόντα σημείωσαν πτώση κατά 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ σημαντική μείωση κατά 15% εμφανίζουν και τα τελωνειακά έσοδα. Τη μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν τα έσοδα από τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων (60%), ενώ μείωση κατά 2,5% εμφανίζουν και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης πετρελαιοειδών.

Τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 13,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ακόμη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τον περασμένο μήνα τα συνολικά έσοδα προ επιστροφών φόρων καθώς διαμορφώθηκαν στο -13,4%.

Η υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα το τετράμηνο του έτους ανάγκασε ήδη την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παγώσει τις επιστροφές φόρων στους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις, επιτείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά. Ακόμα και μικρά ποσά της τάξεως των 30.000 ευρώ δεν επιστρέφονται στις επιχειρήσεις. Οι εφορίες επικαλούνται αδυναμία καταβολής των οφειλών του Δημοσίου, τονίζοντας στους αιτούντες ότι τα ταμεία έχουν «στεγνώσει». Οι προσδοκίες για βελτίωση των εισπράξεων εναποτίθενται στους τελευταίους μήνες του έτους, όπου έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος τακτοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων. Το συνολικό ποσό που προβλέπεται υπερβαίνει τα 8,5 δισ. ευρώ και θα προέλθει από την καταβολή του τέλους ακινήτων έτους 2012, τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2011, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τα περυσινά εισοδήματα, το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος, το ΕΤΑΚ 2009 και το ΦΑΠ 2010 και 2011.

Στην περίπτωση που κάποια από τα ανωτέρω μέτρα δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, η ταμειακή εξυπηρέτηση των αναγκών του Δημοσίου θα δυσχερανθεί ακόμα περισσότερο. Σε αυτήν την περίπτωση θα αναγκασθεί το νέο οικονομικό επιτελείο (εφόσον σχηματισθεί κυβέρνηση) να προχωρήσει στη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων περικοπής δαπανών για να αντισταθμίσει τις απώλειες των εσόδων. Γεγονός το οποίο θα εξανεμίσει κάθε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου. Κάτι το οποίο όλα τα κόμματα έχουν υιοθετήσει στις προεκλογικές τους εξαγγελίες.

news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X