GREEK REPORTERS: Αντιφατικές δηλώσεις από Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Αντιφατικές δηλώσεις από Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ



Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή εξετάζει σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; Ναι, λέει ο γνωστός για την αθυροστομία του Βέλγος επίτροπος (εμπόριο) Κάρελ Βαν Χούκτ σε συνέντευξη που δημοσίευσε χθες η φλαμανδόφωνη εφημερίδα “De Standaard”. Μάλιστα, ο επίτροπος ανέφερε ότι
και οι υπηρεσίες της ΕΚΤ εξετάζουν τα εν λόγω σενάρια. ΄Οχι, έσπευσε αμέσως να “διορθώσει” ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαϊγί, διαψεύδοντας τον επίτροπό του. Κατά τον εκπρόσωπο ουδέποτε σκέφθηκε η Επιτροπή κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που επεξεργάζεται τέτοιο σενάριο.

 “Για το μόνο που κάνουμε προσπάθεια είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και να την κρατήσουμε στην ευρωζώνη. Μόνο πάνω σε αυτό το σενάριο εργαζόμαστε σκληρά” είπε ο Ο. Μπαϊγί. Είναι σαφές ότι η διάψευση του επιτρόπου αποφασίστηκε για την αποφυγή αναταραχής στις αγορές. Αλλά εδώ και ημέρες αξιωματούχοι της Επιτροπής διαρρέουν στον Τύπο ότι οι έχει ήδη αρχίσει από τις κοινοτικές υπηρεσίες η εξέταση τέτοιων σεναρίων. Λίγος συντονισμός και προσοχή στο χειρισμό του λεπτού θέματος που λέγεται “Ελλάδα” δεν θα έβλαπτε την Επιτροπή-Μπαρόζο...

Τι δήλωσε ο Κάρελ Βαν Χουκτ; « Πριν από ενάμιση χρόνο υπήρχε ίσως ο κίνδυνος του ντόμινο αλλά σήμερα, τόσο εντός της ΕΚΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες εξετάζουν σενάρια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει». Βέβαια, ο επίτροπος εκτιμά πως η χώρα θα παραμείνει στο τέλος στην ευρωζώνη. Επίσης, δεν αποκλείει τη διεξαγωγή ενός τρίτου γύρου εκλογών ή ακόμη και ενός δημοψηφίσματος για την αποχώρηση ή όχι από τη νομισματική ένωση: «Σε περίπτωση εξόδου η σύγχυση θα ήταν τεράστια στην Ελλάδα. Επιπλέον το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Υπό τις παρούσες συνθήκες μπορούν ακόμα να το εξυπηρετούν με πολλά προβλήματα μέσω του ΔΝΤ και της Ευρώπης αλλά δεν υπάρχει πλέον κανείς που να τους δανείζει έστω και ένα ευρώ», προειδοποιεί ο επίτροπος, για τον οποίο η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα σήμαινε το τέλος του ευρώ.

Κατά τον ίδιο, «το ερώτημα είναι να γνωρίζουμε αν όλος ο κόσμος θα μπορέσει να διατηρήσει την ψυχραιμία του μέσα στις επόμενες εβδομάδες». Και επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «η μόνη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί ». Αυτό όμως, είπε, θα είναι δυνατόν μόνο εάν ο ελληνικός λαός κρίνει λογικά στις επόμενες εκλογές.  «Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για ανθρώπους απελπισμένους».
Σύμφωνα με τον Βαν Χουκτ, δεν είναι καλή ιδέα να εικάζει κανείς ότι η Ευρώπη θα αλλάξει άποψη μετά τις εκλογές «Δεν υπάρχει περιθώριο. Ήδη με το πρόγραμμα που έχουμε στο τραπέζι, επιτυγχάνουμε μόλις και μετά βίας μια μείωση του χρέους».



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X