GREEK REPORTERS

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012



Οικονομική κρίση και Χρυσή Αυγή είναι τα δύο νέα βέλη στη φαρέτρα όσων είναι αντίθετοι με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Επιχειρήματα που αποδείχτηκαν αίολα όμως στη δημόσια συζήτηση - ντιμπέιτ - που διενεργήθηκε στο Λονδίνο και μεταδόθηκε απευθείας στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα «Επιστρέψτε τα: τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα».
Αποτέλεσμα, η συζήτηση να ξεκινήσει με ψηφοφορία όπου 35% εκ των παρισταμένων τάχθηκαν υπέρ του επαναπατρισμού, 36% κατά και 29% ουδέτεροι. Μετά το πέρας της συζήτησης τα ποσοστά είχαν αλλάξει άρδην: 72% υπέρ, 23% κατά και 5% λευκό.
Η αντίστοιχη ψηφοφορία στην Αθήνα έδωσε υπέρ του επαναπατρισμού 87% πριν από την έναρξη του ντιμπέιτ και 93,2% μετά τη λήξη του, παρά το γεγονός ότι δεν λειτούργησε η ταυτόχρονη μετάφραση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαμαρτυρίες και αποχωρήσεις.
«Ας τα επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Θα μας θαυμάζει όλος ο κόσμος και θα προσφέρουμε τη φιλία μας σε μια χώρα που δοκιμάζεται πολύ», ήταν η θέση του συγγραφέα και ηθοποιού Στίβεν Φράι, ο οποίος είχε και την ιδέα για τη διεξαγωγή της συζήτησης από την εταιρεία οργάνωσης ντιμπέιτ Intelligence Squared (με έδρα στη Βρετανία).
«Στην Ελλάδα χρωστάμε τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά, το δίκαιο. Δεν θα ξεπληρώσουμε ποτέ το χρέος μας απέναντί της», συνέχισε και πρότεινε η έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο να αντικατασταθεί από αντίγραφα και μια ταινία που θα δείχνει το ιστορικό της αρπαγής αλλά και της παραμονής τους στο Μουσείο του Λονδίνου.
Στον αντίποδα, ο βουλευτής των Εργατικών Τρίστραμ Χαντ χαρακτήρισε «προδοσία» τον επαναπατρισμό και υποστήριξε πως, αν δεν είχε πάρει ο λόρδος Ελγιν τα Γλυπτά, θα τα είχαν αρπάξει οι Γάλλοι. Και αφού εξήγησε πως η επιστροφή θα δημιουργήσει δεδικασμένο και θα οδηγήσει στο άδειασμα των μουσείων, κατέληξε πως θα έπρεπε οι Ελληνες να είναι περήφανοι που τα Γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και πως η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι σημάδι εθνικισμού, την ώρα που χρειαζόμαστε διεθνές πνεύμα, το οποίο πρεσβεύει το Βρετανικό Μουσείο.
«Στο Βρετανικό Μουσείο μπορεί κάποιος και να μη δει τα Μάρμαρα. Στο Μουσείο Ακρόπολης θα τα δει σίγουρα», ήταν η θέση του προέδρου του Οργανισμού Marbles Reunited, Αντριου Τζορτζ, ενώ ο τέταρτος ομιλητής, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νotre Dame, Φελίπε Φερνάντε Αρμέστο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του αθηναϊκού κοινού όταν δήλωσε πως «δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας και άρα οι Ελληνες δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών».
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X