GREEK REPORTERS: Νέα επιστημονική μελέτη συνδέει τον διαβήτη με την νόσο του Αλτσχάϊμερ

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Νέα επιστημονική μελέτη συνδέει τον διαβήτη με την νόσο του Αλτσχάϊμερ




Οι επιστήμονες ισχυρίζονται οτι βρήκαν τη γενετική σύνδεση ανάμεσα στον διαβήτη και την νόσο του Αλτσχάϊμερ. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν οτι
ένα γονίδιο που οφείλεται για το Αλτσχάϊμερ, επηρρεάζει επίσης και τη διαδικασία επεξεργασίας της ινσουλίνης απο τον οργανισμό.

Το Αλτσχάϊμερ, αποτελεί την πιο συχνή αιτία γεροντικής άνοιας και μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήττει περίπου 820.000 άτομα.Υπάρχουν στο εμπόριο, φάρμακα τα οποία μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου, αλλά κανένα δεν μπορεί να ανακόψει εντελώς την πορεία της.

Η μοναδική ένδειξη που είχαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες σχετικά με τη νόσο αυτή, ήταν οι κολλώδεις πλάκες αμυλοειδούς πρωτεΐνης που φαίνεται οτι αποδεκατίζουν τα κύτταρα του εγκεφάλου των ασθενών, ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό, μπορούσε να διαπιστωθεί μόνο μετά θάνατον.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες, βρήκαν στο Αλτσχάϊμερ, μεταλλάξεις ενός γονιδίου που εμπλέκεται στην επεξεργασία της αμυλοειδούς πρωτεΐνης και μετά απο μία σειρά πειραμάτων διαπίστωσαν οτι το γονίδιο αυτό, επηρεάσει τις χημικές αντιδράσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή και επεξεργασία της ινσουλίνης.

Το γεγονός αυό επιβεβαιώνει τη δήλωση του επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Κρις Λι, ο οποίος ισχυρίζεται οτι  «Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.»

«Τα μονοπάτια της ινσουλίνης συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της καλής υγείας του νευρικού συστήματος.» εξηγεί.

Η δρ. Μαρι Τζάνσον, διευθύντρια ανάπτυξης στο βρετανικό ερευνητικό κέντρο για το Αλτσχάϊμερ δήλωσε στο περιοδικό Gentics «Αυτό το αρχικό στάδιο της μελέτης μπορεί να παρέχει μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να βοηθήσει τους επιστήμονες να διαλευκάνουν το πώς ο διαβήτης και η νόσος Αλτσχάιμερ συνδέονται μεταξύ τους.»

«Αυτή η έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις του γονιδίου στα σκουλήκια, ενω τώρα αναμένεται να να διερευνηθεί κατά πόσον το ισοδύναμο γονίδιο στους ανθρώπους έχει το ίδιο αποτέλεσμα, και ακριβώς ποιοι μηχανισμοί ενεργοποιούνται με αυτό.»

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X