GREEK REPORTERS: Κατασκόπευαν τους Έλληνες σε Facebook-Twitter για να προβλέψουν τον νικητή των εκλογών

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Κατασκόπευαν τους Έλληνες σε Facebook-Twitter για να προβλέψουν τον νικητή των εκλογών



Προηγμένες μεθόδους κατασκοπείας και ανάλυσης των σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, κοκ) φέρεται πως
επιστράτευσαν οι δανειστές μας σε μια προσπάθεια να προβλέψουν με ακρίβεια το αποτέλεσμα των σημερινών κρίσιμων εκλογών.
Ειδικότερα, την «αποκάλυψη» αυτή κάνει το SecNews.gr, μια ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε αμέσως μετά τις προηγούμενες εκλογές της 6ης Μαΐου, οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να καταφύγουν όχι μόνο στις παραδοσιακές μεθόδους των δημοσκοπήσεων για να προβλέψουν το αποτέλεσμα της σημερινής κάλπης, αλλά προχώρησαν ένα βήμα μπροστά εφαρμόζοντας μεθόδους κατασκοπείας των γνωστών κοινωνικών δικτύων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές μας προσέλαβαν εταιρείες Πληροφορικής που εξειδικεύονται στο data mining και την ανάλυση τάσεων μέσα στα σύγχρονα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, το Twitter και το Google Plus. Αν και κατονομάζονται ούτε οι εταιρείες ούτε επακριβώς οι μέθοδοι, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι αμοιβές τους ήταν τεράστιες ενώ χρησιμοποιήθηκε η τελευταία λέξη της τεχνολογίας με πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα.
Ως βάση όλων των μεθόδων «κατασκοπείας» που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα σχόλια των χρηστών του Facebook, τα τουιταρίσματα στο Twitter ή η αντίδραση τους σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό συμβάν. Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο μπήκε περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ενώ αναλύθηκαν πάνω από 40.000 σχόλια άτομα σε Facebook, Twitter και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης!
Το άρθρο αναφέρει ότι οι μέθοδοι των εταιρειών αυτών τους επιτρέπουν να καταλήγουν σε συμπεράσματα ανάλογα ή αντίστοιχου επιπέδου με των exit polls και των δημοσκοπήσεων, καθώς χρησιμοποιούν συνδυαστικές μεθόδους και το δείγμα σε κάθε περίπτωση δεν γνωρίζει ότι συμμετέχει σε κάποια δημοσκόπηση. Μάλιστα, επειδή η τεχνολογία επιτρέπει την παρακολούθηση του δείγματος σε πραγματικό χρόνο, οι μέθοδοι αυτοί είναι σαν να γίνεται δημοσκόπηση κάθε μέρα και κάθε ώρα στο ίδιο δείγμα, χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα!
Το ρεπορτάζ ισχυρίζεται ότι η ενημέρωση των δανειστών μας με αναφορές από τις εταιρείες αυτές ήταν καθημερινές ενώ φέρεται να έχουν προβλέψει με ακρίβεια το νικητή της αναμέτρησης...

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X