GREEK REPORTERS: Πιέσεις από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για πρόσθετα μέτρα

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Πιέσεις από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για πρόσθετα μέτρα



ΣΚΗΝΙΚΟ ασφυκτικής πίεσης για την κυβέρνηση στήνει η τρόικα καθώς
από τη χθεσινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων άρχισαν να γίνονται και οι πρώτες συζητήσεις για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2012 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα, μέσω του μνημονίου, έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ τη διετία 2013 - 2014. Αρχικά, τα μέτρα αυτά υπολογίστηκαν στα 11,6 δισ. ευρώ όταν η κυβέρνηση υπολόγιζε την ύφεση στο 4,7% για το 2012. Το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η τρόικα θεωρούν πλέον ότι η ύφεση θα φτάσει εφέτος στο 7% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούν ότι το ύψος των παρεμβάσεων αναγκαστικά πρέπει να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα για να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.

Για το λόγο αυτό η ελληνική πλευρά θα ζητήσει παράταση του μνημονίου από το 2014 στο 2016.

Το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο είναι να υπάρξει εξορθολογισμός των επιταγών του μνημονίου και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις με μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Στο μικροσκόπιο των διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου βρίσκονται οι προτάσεις των εμπλεκόμενων υπουργείων, οι σχετικές εισηγήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η έκθεση του ΚΕΠΕ που προβλέπει περικοπές - σοκ!

Για την έκθεση του ΚΕΠΕ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι αποτελεί βάση μελέτης και συζήτησης κρατώντας διακριτικές αποστάσεις τόσο από τις προτεινόμενες οριζόντιες περικοπές (κυρίως στις συντάξεις) όσο και από την πρόταση - σοκ για καθιέρωση πλαφόν 1.500 ευρώ το χρόνο, ανά ασφαλισμένο, όσον αφορά τις δαπάνες υγείας που θα δικαιούται στο ελληνικό κοινωνικό κράτος.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι από τα 88 δισ. των πρωτογενών δαπανών μόνο το 24% είναι λειτουργικές και επενδυτικές, άρα και ελαστικές, θεωρείται βέβαιο ότι το «ψαλίδι» θα πιάσει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και δαπάνες υγείας.

Το πακέτο μέτρων για την περίοδο 2013-2014 θα πρέπει να πάρει την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών, που θα έχουν σύσκεψη αύριο το μεσημέρι. Στο μεταξύ, «πονοκέφαλο» προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να ζητηθούν από την τρόικα πρόσθετα μέτρα για εφέτος λόγω των αποκλίσεων από τους στόχους του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση, πάντως, η οποία επικαλείται τη βαθύτερη των εκτιμήσεων ύφεση, επιμένει πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις εφέτος.

Χθες το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Μέργο. Πηγές κοντά στην τρόικα έλεγαν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και αυτό μαρτυρά το κλίμα των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.




express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X