GREEK REPORTERS: Σενάρια για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Σενάρια για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους



Σύμφωνα με το Ρόιτερς η Γερμανία προσπαθεί να αποφύγει την «πλήρη διάσωση» της Ισπανίας πριν τεθεί σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) της Ευρωζώνης
Σύμφωνα με το Ρόιτερς η Γερμανία προσπαθεί να αποφύγει την «πλήρη διάσωση» της Ισπανίας πριν τεθεί σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM) της Ευρωζώνης
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η λύση θα περιλαμβάνει την ανάληψη ζημιών από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Στόχος, το χρέος να μειωθεί κατά επιπλέον 70 με 100 δισ. ευρώ, ώστε να περιοριστεί στο 100% του ΑΕΠ, επίπεδο που θεωρείται διαχειρίσιμο
Σχέδιο μείωσης του χρέους της Ελλάδας, που θα περιλαμβάνει την ανάληψη ζημιών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, επεξεργάζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα μία τελευταία ευκαιρία να μειώσει το χρέος και να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτό επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο κάνει λόγο για κούρεμα έως και 30% των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες. Στόχος το χρέος να μειωθεί κατά επιπλέον 70 με 100 δισ. ευρώ, ώστε να περιοριστεί στο 100% του ΑΕΠ, επίπεδο που θεωρείται διαχειρίσιμο.
Εξάλλου, ο συμφωνημένος στόχος για τον περιορισμό του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 θεωρείται ήδη μη επιτεύξιμος, όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι.
Για να επιτευχθεί πάντως αυτός ο στόχος, θα πρέπει ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν ζημιές στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν, ενώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάληψη ζημιών και από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Η προτιμώμενη λύση είναι το κόστος να βαρύνει την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποιες τράπεζες -μεταξύ των οποίων η γαλλική, η κυπριακή κι αυτή της Μάλτας ως οι πλέον εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα-, αλλά και η ίδια η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, δηλώνουν οι αξιωματούχοι.
Διμερή δάνεια
Η συνολική έκθεση του επίσημου τομέα στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει και τα διμερή δάνεια, είναι περίπου 220-230 δισ. ευρώ. Ετσι, ένα «κούρεμα» της τάξης του 30% θα αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από 70 δισ., εκτιμάται όμως ότι μπορεί να φτάσει και τα 100 δισ. ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει το σχέδιο.
Ο σχεδιασμός, ωστόσο, είναι σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν γίνει επίσημες συζητήσεις, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι.
Οι Ευρωπαίοι εξέτασαν το ενδεχόμενο του «κουρέματος» στα δάνεια του επίσημου τομέα πέρυσι, όταν σχεδιαζόταν το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο πάντως εστίασε στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI).
Η συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI) κρίθηκε πολύ ευαίσθητη - και μπήκε στις καλένδες, «λάθος» που δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς τελικά δεν έγινε δυνατό το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που ήταν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των εθνικών κεντρικών τραπεζών, «ανοησία που δεν πρέπει να επαναληφθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X