GREEK REPORTERS: Συνάντηση Σαμαρά με τρόικα

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Συνάντηση Σαμαρά με τρόικα




Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι στη συνέχεια θα συναντηθούν και με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλο. Εξάλλου, για τη Δευτέρα έχει
προγραμματιστεί η νέα συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, μετά τις διχογνωμίες που προκάλεσαν χθες, τα μέτρα «φωτιά», που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Μεταξύ αυτών είναι κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ψαλίδι 10% για όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, περικοπή μέχρι και 40% στα εφάπαξ και πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εν τω μεταξύ, σαφές μήνυμα στήριξης έστειλε προς την Ελλάδα και τους Έλληνες ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ζήτησε τήρηση των συμφωνηθέντων από ελληνικής πλευράς. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε επίσης ότι καταλαβαίνει τις θυσίες του ελληνικού
λαού, ξεκαθάρισε όμως πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την
κρίση, ενώ έστειλε μήνυμα και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους που με τα
σχόλιά τους προκαλούν πρόβλημα στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «είμαστε
όλοι στο ίδιο καράβι».
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με τήρηση των δεσμεύσεων, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση, τονίζοντας ότι δρομολογούνται διευρυμένες αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις, αλλαγές στο επενδυτικό περιβάλλον και πάταξη της γραφειοκρατίας και τη φοροδιαφυγής.
Επίσης, ο  πρωθυπουργός έθεσε στον πρόεδρο της Κομισιόν και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική για το ζήτημα.
«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τη χθεσινή συνάντηση των τριών, τονίζοντας πως «αναζητούνται εναλλακτικές επιλογές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση».
Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το σχέδιο μεταρρυθμίσεων αναμένεται να παραταθούν «έως τον Σεπτέμβριο», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X