GREEK REPORTERS: Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για την εισβολή στο Πεντάγωνο (vids)

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για την εισβολή στο Πεντάγωνο (vids)


Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για την εισβολή στο Πεντάγωνο

Στον εισαγγελέα οδηγούνται σε λίγη ώρα οι 12 από τους συλληφθέντες για την χθεσινή εισβολή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Επτά από αυτούς είναι εργαζόμενοι που διαδήλωναν και οκτώ είναι συνδικαλιστές.

Ολοι τους κατηγορούνται ότι εισέβαλαν σε στρατιωτική μονάδα και προκάλεσαν φθορές σε δημόσια περιουσία. Οι υπόλοιποι 94 που προσήχθησαν, κατηγορούνται για διατάραξη της κοινής ησυχίας.
Σε ένδειξη συμπαράστασης συνάδελφοί τους έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων.
Χθες το βράδυ, μετά τους τελευταίους προσαχθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να αποχωρούν και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα παρέμεναν μπροστά από τη ΓΑΔΑ λίγοι διαδηλωτές.
Τη διαθεσιμότητα του υπευθύνου ασφαλείας αποφάσισε νωρίτερα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος. Μετά τη λήξη των επεισοδίων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, κάλεσε τον αρχηγό και του ζήτησε εξηγήσεις για όσα συνέβησαν.
«Εφοδος» στις 10 το πρωί
Τα πρωτοφανή επεισόδια ξεκίνησαν στις 10.00 χθες το πρωί όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που είχαν από τις 9.30 αποκλείσει και τα δύο ρεύματα της οδού Μεσογείων, εισέβαλαν αβρόχοις ποσί στο Πεντάγωνο, σπάζοντας τα ρολά ασφαλείας και αναγκάζοντας τους φύλακες της πύλης, ουσιαστικά, να τραπούν σε φυγή.
Αμέσως μετά την εισβολή, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στις σκάλες της κυρίας εισόδου του κτιρίου την οποία και απέκλεισαν. Χρειάστηκε να περάσει περίπου μισή ώρα εσωσότου εμφανισθούν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες αρχικά περιορίστηκαν σε ρόλο παρατηρητή.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του Πενταγώνου, η πρόσβαση στον 4ο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού, είχε προληπτικά φραγεί με τα κάγκελα ασφαλείας.
Τις πρώτες απόπειρες να κατευνασθούν τα πνεύματα ανέλαβε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, ο οποίος παίρνοντας μία ντουντούκα στο χέρι επιχείρησε να συνομιλήσει με τους εργαζομένους διαβεβαιώνοντας ότι «καταλαβαίνει τη κατάσταση». Εισέπραξε τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων.
Στις 11.00 το πρωί, την ένταση διαδέχθηκαν πλέον επεισόδια όταν τα ΜΑΤ επενέβησαν για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από τις σκάλες του υπουργείου κάνοντας μεταξύ άλλων και χρήση χημικών.
Άνδρες από τουλάχιστον τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ έθεσαν σε κλοιό τους διαμαρτυρόμενους. Εγιναν συνολικά 106 προσαγωγές ενώ από την επέμβαση των ΜΑΤ τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας διαδηλωτής, ο οποίος διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.
Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν το Πεντάγωνο και συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές συναδέλφων τους. Η ένταση δεν έλειψε ούτε από εκεί, καθώς οι συγκεντρωμένοι πέταξαν κροτίδες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.
Εξι μήνες απλήρωτοι
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς, όπως καταγγέλλουν, παραμένουν επί έξι μήνες απλήρωτοι.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Δευτέρα από το σωματείο τους επισημαίνεται ότι «το Ναυπηγείο βρίσκεται στην δυσκολότερη φάση της ιστορίας του και οι εργαζόμενοι σε εξαθλιωτική κατάσταση».
Και καταγγέλλουν την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της.





ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X