GREEK REPORTERS: Μόντι: Έρχονται τα ευρωομόλογα Μέρκελ: Όχι, θα είναι χειρότερα

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Μόντι: Έρχονται τα ευρωομόλογα Μέρκελ: Όχι, θα είναι χειρότερα


Μόντι: Σε λίγο θα έχουμε ευρωομόλογα – Μέρκελ: Όχι, θα είναι χειρότερα
Η αντιπαράθεση για τα ευρωοομόλογα συνεχίζεται, στον
απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Θέμα χρόνου είναι κατά τον Μάριο Μόντι η έκδοσή τους, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ διαμηνύει: «Δεν είναι αυτή η λύση, τα ευρωοομόλογα θα επιδεινώσουν την κατάσταση».
Ο ιταλός πρωθυπουργός, σύμμαχος του Φρανσουά Ολάντ στην ευρωπαϊκή πολιτική- οικονομική διελκυστίνδα, διατύπωσε την πρόβλεψη πως τα ευρωομόλογα βρίσκονται ... καθ' όδόν, όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον Τσέχο ομόλογό του, Πέτρ Νέκας. «Η Ιταλία επιθυμεί τα ευρωομόλογα, η θέσπιση των οποίων δεν πρόκειται να αργήσει πολύ», είπε.
Από το βήμα ενός συνεδρίου, η γερμανίδα Καγκελάριος επαναβεβαίωσε την αρνητική θέση του Βερολίνου για τα ευρωομόλογα. Είπε ότι η έκδοσή τους θα στερείτο νοήματος και πρόσθεσε πως «το μόνο που θα πετύχαιναν θα ήταν να επιδεινώσουν» την κρίση.
Τόνισε ακόμη η κυρία Μέρκελ: «Η κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί με ένα μαγικό φάρμακο, αλλά με το κόστος μεγάλων κόπων». Κατέληξε λέγοντας πως η Ευρώπη «δεν πρέπει να αρχίσει να ξοδεύει περισσότερα απ' όσα κερδίζει».
Η Κομισιόν παραπέμπει το θέμα στο ...ακαθόριστο μέλλον. Χαρακτηριστικές ήταν οι εκφράσεις που επέλεξε η εκπρόσωπός της, Πία Άρενκιλντε-Χάνσεν: «Θα συνεχιστεί η συζήτηση περί ενδεχόμενης εισαγωγής ευρωομολόγου, με βάση την έκθεση που θα καταθέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Θα συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, σε χρονική στιγμή που ακόμη δεν έχει προσδιορισθεί»
Ο ΟΟΣΑ, τα ... μπαζούκας, τα κανόνια και η πυρίτιδα
Διαμάχη ... «περί όνου σκιάς» θεωρεί, σε αδρές γραμμές, την αντιπαράθεση του Βερολίνου με τον «άξονα» Παρισιού – Ρώμης για τα ευρωομόλογα ο Ανχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Παρίσι, ο κ. Γκουρία είπε πως υπάρχουν «πολλά εργαλεία για την διασπορά των οικονομικών κινδύνων». Και πρόσθεσε:
«Τι είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αν όχι εργαλεία διασποράς του οικονομικού κινδύνου; Υπάρχουν λοιπόν εργαλεία και μηχανισμοί απέναντι σε μια μοναδική, ωμή πραγματικότητα. Την αγορά»
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ ολοκλήρωσε την ανάλυσή του με ... πολεμική ορολογία:
«Έχουμε τις δυνατότητες, τη δύναμη πυρός - την πυρίτιδα του κανονιού και τα μπαζούκας. Πρέπει, λοιπόν, όλα αυτά να τα συναρμολογήσουμε, να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να κάνουμε χρήση».

πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X