GREEK REPORTERS: Aκαρπη η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Aκαρπη η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων



Σε φιάσκο εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνη  Ρουπακιώτη με τους κοινωνικούς εταίρους ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ και ΣΕΤΕ για την υπογραφή
μορατόριουμ σχετικά με την αύξηση των κατώτατων μισθών και τη διάρκεια της μετενέργειας των συμβάσεων. Πέρα όμως από την επικοινωνιακή συμφωνία για σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, οι εργοδοτικές οργανώσεις επιθυμούν τη μείωση των κλαδικών μισθών, στους οποίους υπάρχει απόκλιση από 20% έως και 40% σε σχέση μ'Α αυτούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Έτσι η συζήτηση για το πάγωμα των ρυθμίσεων του τελευταίου εργασιακού νόμου απέβη άκαρπη πριν ακόμη αρχίσει, με τους εργοδότες να ζητούν μείωση του μέσου μισθολογικού κόστους, τον υπουργό Εργασίας να επιχειρεί να αποφύγει τις εντάσεις στην αγορά εργασίας μέχρι τις εκλογές και τη ΓΣΕΕ να μιλάει για κοροϊδία στις πλάτες των εργαζομένων οι οποίοι αυτή τη στιγμή χάνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Η συζήτηση διήρκεσε περίπου 2 ώρες χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, βάζοντας τέλος στις φρούδες ελπίδες των εργαζομένων που καλλιεργήθηκαν για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς διαπιστώθηκε το αυτονόητο, ότι οι νόμοι αλλάζουν μόνο με νόμους. Κάτι που αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει.  
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας υπογράμμισε μετά τη συνάντηση ότι πρέπει να επικρατήσει ηρεμία στην αγορά εργασίας και να παγώσουν οι καταγγελίες συμβάσεων έως ότου υπάρξει νέα κυβέρνηση. «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό», σημείωσε και «επιθυμία είναι να αποφευχθούν οι εντάσεις». Απαντώντας στις κατηγορίες για επικοινωνιακού τύπου παιχνίδια τόνισε ότι «δεν είμαι υποψήφιος για να κάνω κάτι προεκλογικά. Δέχομαι όμως το επικοινωνιακό όταν η κοινωνία μαθαίνει ότι οι εταίροι κάθονται στο τραπέζι και συζητούν».
 

Ο ΣΕΒ
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητά του να συζητήσει είτε σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων είτε μέσα από την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, που πρότεινε και η ΓΣΕΕ, ώστε οι όποιες αποφάσεις να δεσμεύουν και την κυβέρνηση. «Επαναλάβαμε τις θέσεις με τις οποίες θα πάμε σε οποιονδήποτε διάλογο, που είναι η αντίθεσή μας στη μείωση του κατώτατου μισθού, πάγια θέση του ΣΕΒ, αλλά και η ανάγκη να συζητηθούν τα θέματα του μη μισθολογικού κόστους και τα βάρη που γονατίζουν τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου. 
Μάλιστα ο κ. Δασκαλόπουλος έσπευσε να απαντήσει στο ΠΑΣΟΚ ότι «Ο ΣΕΒ δεν χρειάστηκε να ψάχνει την πίσω πόρτα για την τρόικα γιατί έμπαινε θεσμικά από την μπροστινή.  Οι συναντήσεις του με την τρόικα ήταν δημόσιες μετά από δική τους πρόσκληση και με ραντεβού που κανόνιζε το υπουργείο Οικονομίας. Και πάντως, ο ΣΕΒ δεν κυβέρνησε, δεν διαπραγματεύτηκε και δεν υπέγραψε το μνημόνιο».

Ο ΣΕΤΕ
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Αντρέας Ανδρεάδης τάχθηκε κατά του μορατόριουμ και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει λύση μετά τις εκλογές, προκειμένου να κάτσουν όλοι σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν για την ανταγωνιστικότητα και τα εργασιακά. Οι θέσεις του ΣΕΤΕ είναι ίδιες και αφορούν τον εξορθολογισμό των κλαδικών συμβάσεων και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
 
Η ΓΣΕΒΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος έκανε λόγο για εκκλησιαστικού τύπου παραινέσεις και συμβουλές προς ναυτιλλομένους, για τις οποίες η συνομοσπονδία τάσσεται κατά. Παράλληλα υπογράμμισε ότι κατά τη συζήτηση αγνοήθηκε μία σημαντική πτυχή της οικονομίας που είναι η αύξηση της ανεργίας.
 
 
Η ΕΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει ο χαρτοπόλεμος μέσω ανακοινώσεων. «Σημαντικό είναι να γίνεται διάλογος συχνά, τουλάχιστον μία φορά το μήνα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι δώρο άδωρον να τρέχουμε πίσω από το θέμα».

Η ΓΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι «δεν θα αφήσουμε να κοροϊδεύουν και να παραπλανούν τους εργαζόμενους, την ώρα που οι εργοδότες έχουν το νόμο με το μέρος τους». Ο κ. Παναγόπουλος πρότεινε να συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης άμεσα και να δεσμευθούν τα κόμματα ότι αμέσως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση θα περάσει με νομοθέτημα τις αποφάσεις της. «Όσοι μιλάνε για συμφωνία κυρίων κοροϊδεύουν, οι νόμοι καταργούνται με νόμους, οι όρκοι πίστης είναι κοροϊδία και παραμύθια της Χαλιμάς». 



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X