GREEK REPORTERS: Ραχόι: Μετά τον έλεγχο των τραπεζών οι όροι της βοήθειας

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ραχόι: Μετά τον έλεγχο των τραπεζών οι όροι της βοήθειας



 Μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του ανεξάρτητου τραπεζικού ελέγχου θα καθορίσει η Ισπανία το αίτημα βοήθειας που θα απευθύνει στους ευρωπαίους εταίρους της για
την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι από τη σύνοδο του G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού.
«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο» που θα συνοδεύει το αίτημα για χορήγηση βοήθειας, εξήγησε ο Ραχόι και πρόσθεσε πως οι όροι της ευρωπαϊκής βοήθειας θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας διέψευσε την Τρίτη ότι θα αναβληθεί για το Σεπτέμβριο ο δεύτερος έλεγχος των ισπανικών τραπεζών. Ο έλεγχος θα γίνει «γύρω στις 31 Ιουλίου», ανέφερε πηγή του υπουργείου.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν αναλάβει από κοινού ο γερμανικός οίκος Ρόναλντ Μπέργκερ και ο αμερικανικός Ολιβερ Γουάιμαν θα υποβληθούν στην κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία θα αξιολογήσει στη συνέχεια τις κεφαλαιακές της ανάγκες και τα νέα αποθεματικά για τον τραπεζικό τομέα.
Παραμένουν πάντως οι ανησυχίες για τα προβλήματα στην Ισπανία, με το κόστος δανεισμού στη χθεσινή δημοπρασία ισπανικών εντόκων γραμματίων να εκτινάσσεται σε ύψη ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, από τα 12μηνα έντοκα γραμμάτια αντλήθηκαν 2,40 δισ. ευρώ, με το κόστος δανεισμού να εκτοξεύεται στο 5,074% από 2,985% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Από τα 18μηνα έντοκα γραμμάτια, η Ισπανία άντλησε 0,64 δισ. ευρώ. Το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στο 4,4% από 3,2% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Παράλληλα, η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων ξεπέρασε την «κόκκινη ζώνη» του 7%, κινούμενο πλέον σε απαγορευτικά επίπεδα και αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό στο 7,30%.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X