GREEK REPORTERS: Ο Πλούτωνας διαθέτει και πέμπτο φεγγάρι

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ο Πλούτωνας διαθέτει και πέμπτο φεγγάρι



Μυστικά μεγαλύτερα από το μέγεθός του φαίνεται ότι κρύβει ο Πλούτωνας, αφού, όπως 
ανακοινώθηκε χθες, ο πλανήτης-νάνος έχει και ένα πέμπτο φεγγάρι εκτός από τα τέσσερα που ήταν ήδη γνωστά.




Μυστικά μεγαλύτερα από το μέγεθός του φαίνεται ότι κρύβει ο Πλούτωνας, αφού, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο πλανήτης-νάνος έχει και ένα πέμπτο φεγγάρι εκτός από τα τέσσερα που ήταν ήδη γνωστά.
Η παρατήρηση του P5, έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στο πλαίσιο αναζήτησης στην ευρύτερη περιοχή του Πλούτωνα για αστεροειδείς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στην αποστολή του σκάφους New Horizons της NASA, το οποίο αναμένεται να περάσει από τον Πλούτωνα το 2015. Η ανακάλυψη του P5 ενθουσίασε τους αστρονόμους, καθώς ο Πλούτωνας είναι εξαιρετικά μικρός σε μέγεθος (είναι ακόμα πιο μικρός κι από τη Σελήνη) και είναι παράξενο να έχει τόσους δορυφόρους.
Συγκρούσεις με σώματα
Οι περισσότεροι ειδικοί, πάντως, συμφωνούν ότι τα φεγγάρια του (Χάροντας, Νυξ, Υδρα, P4 και P5) είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης του πλανήτη- νάνου με κάποιου από τα σώματα της Ζώνης Κούιπερ, την περιοχή των κομητών που βρίσκονται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Ο P5 έχει ακανόνιστο σχήμα, με πλάτος 10 μέχρι 24 χιλιόμετρα, και κινείται σε κυκλική τροχιά με διάμετρο 93.000 χιλιομέτρων. Οπως ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Χάρολντ Ουίβερ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς: «Η ανακάλυψη τόσων πολλών μικρών φεγγαριών μάς λέει έμμεσα ότι πρέπει να υπάρχουν πολλά μικρά σώματα που καραδοκούν κρυμμένα μέσα στο σύστημα του Πλούτωνα».
Σημειώνεται εδώ ότι από το 2006 ο Πλούτωνας δεν θεωρείται πλέον ο ένατος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος, αφού έχει εκπέσει στην κατηγορία πλανήτης-νάνος.\

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X