GREEK REPORTERS: Δεύτερο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Νείλου

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Δεύτερο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Νείλου



Νέο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου διαγνώστηκε στην Αθήνα. Λίγα 24ωρα μετά τη διαπίστωση ότι μία γυναίκα από το Παλαιό Φάληρο ασθένησε από τον τροπικό ιό, αποκαλύπτεται η ύπαρξη και δεύτερου περιστατικού μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, αυξάνοντας έτσι την ανησυχία για την εξάπλωση της νόσου.


«Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενημερώθηκε για την εργαστηριακή διάγνωση ενός ακόμη περιστατικού λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το περιστατικό αφορά άνδρα ενήλικα ασθενή, κάτοικο Αργυρούπολης, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό μετακίνησης - έκθεσης σε περιοχή με ιστορικό εμφάνισης της νόσου» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, με την οποία έγινε γνωστό το δεύτερο κρούσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα ηλικίας 55 ετών, ο οποίος νοσηλεύεται σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά ευτυχώς σταθερή.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρούν βέβαιο ότι τα περιστατικά λοίμωξης από τον συγκεκριμένο ιό θα συνεχιστούν, τόσο στην Αθήνα όσο και γενικότερα στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά το θέμα και έχει συστήσει διυπουργική ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται σχέδιο δράσης για τα τροπικά νοσήματα που έχουν εμφανιστεί στη χώρα, δηλαδή την ελονοσία και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Οπως είναι γνωστό, ο τροπικός ιός μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς είτε δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα είτε έχουν ήπια συμπτωματολογία. Συνήθως, οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της λοίμωξης εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με ανοσοκαταστολή.

Ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα λάβει το κράτος, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής της νόσου είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, όπως είναι η χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, κουνουπιέρας κ.λπ., η αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.). Επίσης, οι ειδικοί συστήνουν το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X