GREEK REPORTERS: Κρήτη: Δεν είχαν σπίτι και έμεναν σε ... σπηλιά

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Κρήτη: Δεν είχαν σπίτι και έμεναν σε ... σπηλιά



Σε μια σπηλιά, που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου, στην παραλιακή του Ηρακλείου Κρήτης, έχει βρει καταφύγιο ένα εξαθλιωμένο ζευγάρι.


Η εικόνα τους και το δράμα που βιώνουν καθημερινά οι δύο συνάνθρωποί μας δίνει γροθιά στο στομάχι. Ο 59χρονος άνδρας και η 45χρονη σύζυγός του, όσο και αν προσπάθησαν να βρουν ένα μεροκάματο δεν τα κατάφεραν. Ετσι, αποφάσισαν να πάρουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και να στήσουν το νοικοκυριό τους μέσα στη σπηλιά.

Μερικά σεντόνια και κουβέρτες, ένας τενεκές τον οποίο χρησιμοποιούν για να μαγειρεύουν και μερικά οικιακά σκεύη είναι όλη κι όλη η περιουσία τους. Το βράδυ μαζεύουν ξύλα και ανάβουν φωτιά για να βλέπουν, αλλά και να μαγειρέψουν στον τενεκέ ό,τι βρουν. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής πρόκειται για ζευγάρι Βούλγαρων, οι οποίοι παρά την τρισάθλια κατάσταση στην οποία ζουν δεν έχουν ενοχλήσει ποτέ κανέναν, έστω και για να ζητήσουν ένα ποτήρι νερό. Οι δυο τους έφυγαν από τη Βουλγαρία και ήρθαν στην Κρήτη αναζητώντας δουλειά.

Τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια κάθε καλοκαίρι πήγαιναν στην Κρήτη όπου και έπιαναν δουλειά στον τρύγο. Νοίκιαζαν ένα μικρό σπιτάκι και όταν τελείωναν τα μεροκάματα έπαιρναν και πάλι τον δρόμο της επιστροφής για τη Βουλγαρία.

Ετσι, για μια ακόμη φορά φέτος άφησαν πίσω τα παιδιά τους με την ελπίδα να δουλέψουν στη χώρα μας και να τους στείλουν χρήματα. Ομως, δεν τα κατάφεραν. Αναζήτησαν δουλειά παντού, αλλά μάταια.

Ο άνδρας είναι ηλεκτροσυγκολλητής στο επάγγελμα, αλλά ποτέ δεν λέει όχι στα μεροκάματα της γης. Φέτος, όμως, ακόμα και αυτά είναι ελάχιστα. Αφού λοιπόν δεν μπόρεσαν να βρουν χρήματα ούτε για να επιστρέψουν στη Βουλγαρία, βρήκαν καταφύγιο στη σπηλιά.

Η περίπτωσή τους, ωστόσο, έχει συγκινήσει τους κατοίκους, οι οποίοι τους επισκέφθηκαν στη σπηηλιά και τους πήγαν ένα πιάτο φαγητό. Στο πλευρό τους βρίσκεται από χθες και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Μάλιστα ο πρόεδρος Σωκράτης Βαρδάκης, που μίλησε μαζί τους, είπε ότι είναι στο πλευρό τους για ό,τι χρειαστούν, ενώ δεσμεύτηκε να τους δώσει άμεσα τρόφιμα.

Ο ίδιος μιλώντας στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τόνισε με αγανάκτηση: «Εμείς, ό,τι και αν κάνουμε, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κράτος. Το κράτος πρέπει να βοηθάει τους ανθρώπους αυτούς. Ελεος πια!»

Οι κάτοικοι, πάντως, ζητούν την άμεση παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους και οι αρμόδιοι φορείς να μη γυρίζουν την πλάτη, αλλά να βοηθήσουν το ζευγάρι έστω να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Σήμερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αναμένεται να τους παραδώσει τα εισιτήρια, προκειμένου να φύγουν με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά και από εκεί για Βουλγαρία.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X