GREEK REPORTERS: Λαγκάρντ: Πολύ νωρίς να μιλάμε για επιμήκυνση

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Λαγκάρντ: Πολύ νωρίς να μιλάμε για επιμήκυνση



Φρένο στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και στην περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας μας, έβαλε- τουλάχιστον προς το παρόν- η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, όπου
παράλληλα δήλωσε ικανοποιημένη με την αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης και το γεγονός ότι η ηγεσία της χώρας μας, συνειδητοποιεί την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του προγράμματος.



«Με ικανοποιεί το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές συνειδητοποιούν ότι πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα στην υιοθέτηση και εφαρμογή του προγράμματος. Γιατί πιστεύω ότι είναι ένα quid pro quo που δεν υπήρχε απαραίτητα προηγουμένως. Αυτή η αλλαγή στην στάση νομίζω ότι ήταν δικαιολογημένη, είναι ευπρόσδεκτη και θα βοηθήσει στην (διεξαγωγή) ενός καλύτερου διαλόγου με τις αρχές» δήλωσε στο CNBC η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ακολουθεί όμως ένα μεγάλο «αλλά» όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του. Όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ ερωτήθηκε αν είναι πρόθυμη να δώσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται για την εξασφάλιση περαιτέρω χρηματοδότησης, ξεκαθάρισε ότι θεωρεί ότι η εν λόγω συζήτηση γίνεται πρόωρα.
«Είναι πολύ πρόωρο να συζητούμε για παράταση, να συζητούμε πρόσθετη χρηματοδότηση», τόνισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια συζήτηση με τις αρχές, ένας προσδιορισμός των στόχων, των νέων πολιτικών και το πως μπορεί μέσω αυτών να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
(πηγή: CNBC)
Μήνυμα από ΔΝΤ για εφαρμογή του προγράμματος
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και απαιτείται να επανέλθει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης και εφαρμογής. Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Εθνους», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην εφαρμογή του προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αποστολή δεν έχει καταφέρει να συλλέξει όλα τα στοιχεία ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας.
«Υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος σε ορισμένους τομείς», τόνισε ο κ. Ράις και προσέθεσε: «Ορισμένοι στόχοι επιτεύχθηκαν, άλλοι δεν επιτεύχθηκαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουμε στοιχεία για να εκτιμήσουμε» (την κατάσταση).
Πηγή εκτός του Ταμείου τόνισε στο «Ε» ότι είναι φανερό πως ο Πολ Τόμσεν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του ανακάλυψαν πως η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη απ' ό,τι περίμεναν.
Η πηγή εξήγησε ότι αν δεν υπάρξει άμεσα βελτίωση των δεικτών της οικονομίας και εάν δεν υπάρξουν απτά δείγματα στην εφαρμογή και την υλοποίηση, τότε η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι αρνητική και δεν θα δικαιολογείται η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η πραγματική εικόνα της οικονομίας θα είναι γνωστή την επόμενη εβδομάδα, καθώς η τεχνική αποστολή, υπό τον κ. Φλάναγκαν, αναχώρησε χθες από την Αθήνα και αναμενόταν αργά το βράδυ στην Ουάσιγκτον. Τα ευρήματα της τεχνικής ομάδας θα είναι αντικείμενο συσκέψεων στο ΔΝΤ την ερχόμενη εβδομάδα.
Απαντώντας στα ερωτήματα του «Εθνους» για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση, ο κ. Ράις τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών των στόχων του Μνημονίου. Υπογράμμισε ότι «η βάση για τις συζητήσεις θα είναι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση» και προσέθεσε: «Σ' αυτήν τη βάση, εάν υπάρχουν ιδέες για να φτάσουμε καλύτερα στους βασικούς στόχους του προγράμματος, είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X