GREEK REPORTERS: Βάσεις 2012: Πολλαπλών ταχυτήτων οι βάσεις των Πανελλαδικών

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Βάσεις 2012: Πολλαπλών ταχυτήτων οι βάσεις των Πανελλαδικών


Βάσεις 2012: Πολλαπλών ταχυτήτων οι βάσεις των Πανελλαδικών
Ανάμεσα στις 20 και τις 24 Αυγούστου  θα γνωρίζουμε τα ακριβή στοιχεία της πορείας των βάσεων και όλα δείχνουν ότι
οι Βάσεις 2012 θα είναι βάσεις πολλαπλών ταχυτήτων.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δείχνουν... άνοδο και κυρίως στα τμήματα που δίνουν την δυνατότητα εργασίας στο Δημόσιο, καθώς και στις υψηλόβαθμες σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων, . Όχι σε όλες τις σχολές όμως. Σε ορισμένες σχολές, αναμένεται ακόμη και πτώση των βάσεων. Παρόλο που ήταν οριακή η αύξηση των αριστούχων, αναμένεται άνοδος στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, καθώς και στις θεωρητικές σχολές, όπως Νομικά και Παιδαγωγικά.
Οι βάσεις θα είναι… πολλών ταχυτήτων με άνοδο για τις νομικές σχολές, τα αστυνομικά και τα στρατιωτικά τμήματα, ενώ σταθερές θα παραμείνουν οι ιατρικές σχολές.

Οι αριστούχοι, εκείνοι που έγραψαν 18-20 αυξήθηκαν, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να περάσει ακόμη και μαθητής που έχει γράψει... 2!
Εκτόξευση των βάσεων αναμένεται στις Αστυνομικές Σχολές και αισθητή άνοδο στις Στρατιωτικές Σχολές.
Πάνω από το 1/3 των υποψηφίων, 29.000 υποψήφιοι, έγραψε κάτω από τη βάση ενώ 6.800 υποψήφιοι έγραψαν άριστα (18-20).
Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής κατεύθυνσης έγραψαν καλύτερα από πέρυσι, ακολούθησαν αυτοί της Θετικής, ενώ χειρότερα έγραψαν οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής. Τα τμήματα που απαιτούν το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας και βρίσκονται στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν σημαντική κάμψη των βάσεών τους λόγω των χαμηλότερων φέτος επιδόσεων σε όλες τις ξένες γλώσσες.
Ωστόσο, δεν θα υπάρξει αντίστοιχη πτώση στις ξενόγλωσσες φιλολογίες (ιδιαίτερα την αγγλική) καθώς και στα τμήματα ΜΜΕ του 1ου Επιστημονικού Πεδίου καθώς η χαμηλότερη επίδοση στις ξένες γλώσσες τείνει να ισοφαριστεί με τις καλύτερες επιδόσεις στα γενικά μαθήματα από τους υποψηφίους του Πεδίου.

Όσον αφορά τις σχολές αστυφυλάκων και αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται πραγματική «μάχη»  καθώς οι θέσεις που διατίθενται φτάνουν συνολικά τις 580 από 1.244 πέρυσι.

Αναλυτικά σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ: Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο η άνοδος θα είναι της τάξεως των 300 με 350 μορίων, ενώ αντίθετα πτώση θα παρουσιάσουν τα ξενόγλωσσα τμήματα, καθώς και οι φυσικομαθηματικές σχολές.

Ειδικότερα, η πτώση στα κεντρικά ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί μεταξύ 400 έως 600 μορίων, ενώ για ορισμένα περιφερειακά ιδρύματα μπορεί να φτάσει και τα 900 μόρια.

Στις Πολυτεχνικές Σχολές, η πτώση για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα φτάσει τα 20 με 250 μόρια, ενώ σε περιφερειακά ιδρύματα οι υποψήφιοι μπορούν να υπολογίζουν ότι χρειάζονται μέχρι και 500 μόρια λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε Αρχιτεκτονική και σχολή Μηχανικών εξαιτίας της χαμηλής βαθμολογίας στα ειδικά μαθήματα.

Σχεδόν στα ίδια επίπεδα θα είναι οι σχολές ιατρικές, ενώ αύξηση στα πανεπιστήμια της Αθήνας και πτώση στα πανεπιστήμια της επαρχίας αναμένεται για τις Οικονομικές Σχολές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ απαιτητικότερα θα είναι φέτος τα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, ιδιαίτερα τα υψηλόβαθμα. Στο ύψος τους θα μείνουν τα ιατρικά, φαρμακευτικά και οδοντιατρικά τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν τα περισσότερα τμήματα του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου (και τα υψηλόβαθμα), ενώ ορατή άνοδος αναμένεται και στα περισσότερα οικονομικά τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, ιδιαίτερα τα υψηλόβαθμα και τα μεσαία, καθώς έχουμε σαφώς καλύτερες επιδόσεις στις περισσότερες βαθμολογικές κλίμακες στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

Παράλληλα, οι χαμηλότερες επιδόσεις σε ορισμένα ειδικά μαθήματα θα σπρώξουν χαμηλότερα περιζήτητες σχολές όπως τις αρχιτεκτονικές.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X