GREEK REPORTERS: Μάχη με τις φλόγες σε Αγιο Ορος - Αρκαδία

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Μάχη με τις φλόγες σε Αγιο Ορος - Αρκαδία


Μάχη με τις φλόγες σε Αγιο Ορος - Αρκαδία

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή του Αγίου Ορους και πήρε διαστάσεις τα ξημερώματα λόγω των ανέμων που
πνέουν στην περιοχή. Σήμερα το πρωί δόθηκε εντολή από τις αρχές για προληπτική εκκένωση της Ουρανούπολης, η οποία ήρθη λίγο μετά τις 9.00.

Ο οικισμός της Ουρανούπολης δεν φαίνεται να κινδυνεύει, προς το παρόν, αν και εκκενώθηκαν αρκετά σπίτια και ξενοδοχεία. Ηλικιωμένοι και παιδιά, όπως επίσης και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα έφυγαν από τον οικισμό λόγω του πυκνού καπνού.
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να μην υπάρξει πανικός και για προληπτικούς λόγους να κατευθύνονται προς την παραλία της Ιερισσού και εμφανίζεται καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τους εκδρομείς και τους τουρίστες.
«Ο οικισμός της Ουρανούπολης προς το παρόν δεν κινδυνεύει. Έχει δοθεί μερική εκκένωση και κάποιοι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα έχουν φύγει» δήλωσε στο ο αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη Κωνσταντίνος Κατσαβαβάκης.
Το μέτωπο της φωτιάς φτάνει τα 25 χιλιόμετρα και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες με επίγεια και εναέρια μέσα να περιορίσουν τις φλόγες.
Στο μεταξύ, ανακοίνωση - έκκληση προς τους πολίτες εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.
«Εξαιτίας πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε δασική περιοχή του Αγίου Όρους και κινείται με κατεύθυνση προς Ουρανούπολη Χαλκιδικής, προληπτικά παρακαλούνται οι πολίτες να μην κινούνται προς Ουρανούπολη και να μην ακινητοποιούν τα οχήματά τους παραπλεύρως της οδού, προκειμένου να μην παρακωλύεται η κίνηση και το έργο των οχημάτων της Πυροσβεστικής» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούν δεκάδες ρίψεις πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα οποία προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις φλόγες προτού αυτές φτάσουν στον οικισμό της Ουρανούπολης.
Οπως δήλωσε στην εκπομπή «Πρωινό Mega» ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νικ.Τσόγκας, οι φλόγες δεν έχουν κάψει σπίτια, ωστόσο έχουν προκαλέσει κάποιες ζημιές σε αυλές. Το μέτωπο της φωτιάς έχει κάνει μία κυκλική περίμετρο χιλιομέτρων και οι πυροσβέστες προσπαθούν να την οριοθετήσουν για να μην «ανοίξει» περαιτέρω με το πέρασμα της ώρας και την ενίσχυση των ανέμων.
Σύμφωνα με τον κ.Τσόγκα οι άνεμοι που πνέουν δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης, ενώ τόνισε ότι δόθηκε εντολή για εκκένωση της Ουρανούπολης, η οποία ωστόσο δεν χρειάστηκε.
Η φωτιά ξέσπασε χθες γύρω τις 3 χθες το μεσημέρι στην περιοχή Μονοξυλίτης στο Αγιον Όρος, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν μονές του Αγίου Όρους.
Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν από την πρώτη στιγμή μεγάλη. Πυροσβεστικά οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία προωθήθηκαν με πλωτά μέσα στην Αθωνική Πολιτεία, ενώ στο έργο της κατάσβεσης μπήκαν υδροφόρα οχήματα διαφόρων Μονών του Αγίου Όρους.
Στην Αρκαδία, νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε από το Ραψομμάτη προς το χωριό Μαλωτά, ενώ σε ύφεση βρίσκονται τα υπόλοιπα μέτωπα. Ανοικτός είναι ο δρόμος στην γέφυρα του Ραψομμάτη, στη νέα Εθνική Οδό Τρίπολης - Καλαμάτας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 27.000 στρέμματα έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Για ακόμη μία φορά, δασική έκταση και περιουσίες κατακάηκαν στις φλόγες, ενώ απειλήθηκαν και σπίτια στο χωριό Σουλάρι. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και ο δυνατός άνεμος που έπνεε στην περιοχή δεν βοηθούσε το έργο των πυροσβεστών, που χθες το απόγευμα ζήτησαν και έλαβαν ενισχύσεις στην περιοχή.
Παράλληλα, συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στο Σολωμό Κορινθίας, όπου παραμένει και επιχειρεί ισχυρή πυροσβεστική δύναμη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά.
Στον εισαγγελέα για εμπρησμό από αμέλεια
Εν τω μεταξύ στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης οδηγείται σήμερα ο 45χρονος που συνελήφθη για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης.
Ο 45χρονος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X