GREEK REPORTERS: Στάχτη πευκοδάσος στη Ρόδο

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Στάχτη πευκοδάσος στη Ρόδο

Περίπου στις πέντε χθες το απόγευμα και ενώ οι περισσότεροι πίστευαν ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ένα ζώο φέρεται να τη μετέφερε μέσα στο πάρκο των ελαφιών, που αριθμεί 1.000 στρέμματα
Περίπου στις πέντε χθες το απόγευμα και ενώ οι περισσότεροι πίστευαν ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ένα ζώο φέρεται να τη μετέφερε μέσα στο πάρκο των ελαφιών, που αριθμεί 1.000 στρέμματα

Μάχη με τις φλόγες για περισσότερες από 24 ώρες έδωσαν πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής. Η φωτιά, που πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, αποτέφρωσε περισσότερα από 3.500 στρέμματα. «Κόκκινος συναγερμός» στις αρμόδιες αρχές για να απεγκλωβιστούν τα ελάφια

Περίπου στις πέντε χθες το απόγευμα και ενώ οι περισσότεροι πίστευαν ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ένα ζώο φέρεται να τη μετέφερε μέσα στο πάρκο των ελαφιών, που αριθμεί 1.000 στρέμματα
«Ανοιχτές πληγές» μετράει από χθες, η Ρόδος, που έχασε έναν ακόμη δασικό της πνεύμονα. Για πάνω από 24 ώρες το νησί μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση με αποτέλεσμα πευκοδάσος 3.500 στρεμμάτων -εντός του οποίου και το πάρκο των ελαφιών Dama dama που είχε δημιουργηθεί στον Αγιο Σουλά- να γίνει στάχτη στο δημοτικό διαμέρισμα Σορωνής. Οι εικόνες της επόμενης μέρας είναι δυστυχώς αποκαρδιωτικές!
Η πυρκαγιά ξεκίνησε να μαίνεται γύρω στη 1.30 με 1.45 το μεσημέρι της Τρίτης, στην περιοχή «Τσεκούρι», που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο πριν από τον Αγιο Σουλά. Από την πρώτη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές ρίχτηκαν στη σκληρή μάχη με τις φλόγες. Η φωτιά προσπερνούσε τους δασικούς δρόμους με τεράστια ταχύτητα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.
Περίπου στις πέντε το απόγευμα και ενώ οι περισσότεροι πίστευαν ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ένα ζώο φέρεται να τη μετέφερε μέσα στο πάρκο των ελαφιών, που αριθμεί 1.000 στρέμματα.
Στις αρμόδιες αρχές σήμανε «κόκκινος συναγερμός». Εσπευσαν να κόψουν την περίφραξη και να ελευθερώσουν τα ελάφια, ώστε να μην καούν ζωντανά!
Η νύχτα ήρθε και η φωτιά ακόμη έκαιγε. Τότε ξεκινούσε μία νέα προσπάθεια, προκειμένου η πύρινη λαίλαπα να μην οδηγηθεί προς την Κοιλάδα των Πεταλούδων και την Καλόπετρα αλλά και τις περιοχές Διμυλιά και Αρχίπολη. Οι καιρικές συνθήκες στάθηκαν αυτή τη φορά σύμμαχοι. Δεν απειλήθηκαν κατοικήσιμες περιοχές και η Κοιλάδα των Πεταλούδων έμεινε ανέπαφη.
Χθες, από νωρίς το πρωί, στην περιοχή του Αγίου Σουλά, πραγματοποιούσαν ρίψεις 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, η συνδρομή των οποίων ήταν καταλυτική για τον έλεγχο της πυρκαγιάς. Από την Αθήνα έφθασαν 50 δασοκομάντος, 50 πυροσβέστες και πληρώματα 14 πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης συνέδραμαν 33 οχήματα με 94 πυροσβέστες, 67 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 27 οχήματα. Η μεγάλη φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο χθες, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία της Ρόδου ρίχνει τώρα το βάρος στις έρευνες για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς.
Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκδηλώθηκε η φωτιά, υπήρχαν στην περιοχή αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες, που εκείνη την ώρα επέστρεφαν από την εργασία τους και οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα ασημί Fiat Punto, το οποίο αποχωρούσε από την περιοχή με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
«Εξετάζονται όλα τα στοιχεία», ξεκαθαρίζουν ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου. Εξετάζεται, βάσει των πληροφοριών, το όχημα που πέρασε από την περιοχή, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που εντοπίστηκαν, οι καταθέσεις δεκάδων πολιτών.
Η έρευνα βρίσκεται σε προανακριτικό στάδιο, ενώ αναμένεται να σχηματιστεί και η ανάλογη δικογραφία, η οποία θα κατατεθεί στη Δικαιοσύνη.
Στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου τονίζουν ότι όλα τα στοιχεία αξιολογούνται, ενώ, όπως έγινε γνωστό, στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά βρέθηκαν δύο στουπιά με βενζίνη.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΙΒΟΥΡΗΣ
Συναγερμός στην Πυροσβεστική
Περισσότερες από 100 πυρκαγιές το διήμερο
Μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε δεκάδες σημεία της Ελλάδας εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες.
Την Τρίτη, 73 νέα πύρινα μέτωπα εμφανίστηκαν, ενώ ο απολογισμός μέχρι χθες το απόγευμα ανέφερε περισσότερες από 30. Οι φωτιές που περισσότερο απασχολούν το Πυροσβεστικό Σώμα είναι αυτές στη Ζάκυνθο, την Υδρα, την Πύλο αλλά και σε περιοχές της Κρήτης.
Η φωτιά στη Ζάκυνθο, στην περιοχή Κερί, έκαιγε χθες για δεύτερη μέρα. Στο σημείο επιχειρούσαν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Παλαιό Σουληνάρι της Πύλου Μεσσηνίας εκδηλώθηκε στις έξι χθες το απόγευμα. Στην κατάσβεσή της έλαβαν μέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα, 15 πυροσβέστες με 7 υδροφόρα οχήματα και 6 πυροσβέστες πεζοπόρου τμήματος.
Στην Κρήτη, σε εξέλιξη βρισκόταν πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σμάρι του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή του Ομαλού τέθηκε υπό μερικό έλεγχο χθες το πρωί. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας τη μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε ταυτόχρονα σε πέντε σημεία.
Στην Υδρα, 17 πυροσβέστες με τρία οχήματα και τη συνδρομή υδροφόρων επιχειρούν την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Μπίστι.
Στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στη Φλώρινα για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες.
Χθες, επίσης, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος μέχρι τον ορισμό τακτικής δικάσιμου ο 24χρονος που κατηγορείται για 14 εμπρησμούς στη Χίο.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X