GREEK REPORTERS: O «πόλεμος» Apple - Samsung και οι επιπτώσεις στον κόσμο της τεχνολογίας

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

O «πόλεμος» Apple - Samsung και οι επιπτώσεις στον κόσμο της τεχνολογίας


Η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου υπέρ της Apple, σύμφωνα με την οποία
η Samsung υποχρεώνεται να καταβάλει στην αμερικανική εταιρεία ένα δισεκατομμύριο δολάρια για παραβίαση πατεντών θεωρείται ότι θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στον κόσμο της τεχνολογίας. Κάποιοι θεωρούν ότι «καταπνίγει» την καινοτομία, λειτουργώντας περιοριστικά για όσους αντλούσαν ιδέες από τα επιτυχημένα προϊόντα της Apple, ενώ άλλοι πιστεύουν πως θα αποτελέσει κίνητρο για να αναγκαστούν οι ανταγωνιστές να πρωτοτυπήσουν.
Εάν η έφεση της Samsung αποτύχει, ενδεχομένως να ακολουθήσει απαγόρευση της κυκλοφορίας συσκευών που θα έχει θεωρηθεί πως παραβιάζουν τις πατέντες της Apple, κάτι που θα αποτελέσει σοβαρή εξέλιξη στον «πόλεμο» της εταιρείας κατά του Android της Google. Ο Μπιλ Φλόρα, πρώην στέλεχος της Microsoft που συμμετείχε στην ανάπτυξη των Windows Phone- ενός από τους βασικούς ανταγωνιστές του iOS- μιλώντας στους Ν.Υ Times είπε πως η απόφαση ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα «ναρκοπέδιο» για τους απανταχού σχεδιαστές, καθώς πάντα θα υπάρχει η ανησυχία μήπως μία λειτουργία παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα κάποιας εταιρείας (όπως η λειτουργία pinch- to –zoom, που καλύπτεται από πατέντα της Apple, αλλά πλέον είναι εξαιρετικά κοινή). Σε αντίστοιχο πνεύμα, ο Τσάρλι Κίντελ, επίσης πρώην στέλεχος της Microsoft, αν και θεωρεί πως η Samsung δεν θα επηρεαστεί τόσο πολύ- απεναντίας, θα έχει κίνητρο να ανανεώσει τα προϊόντα της- , εκτιμά πως η αγορά των mobile συσκευών θα εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικά σύνθετο χώρο, μπερδεύοντας τους καταναλωτές. Ο Τίμοθι Χόλμπρουκ καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο Έμορι, πιστεύει πως οι εταιρείες θα γίνουν πολύ επιφυλακτικές όσον αφορά τη λήψη ρίσκων.
Όπως και να έχει, θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα επηρεαστεί δραστικά η σειρά των προϊόντων που βασίζονται στο μεγάλο «αντίπαλον δέος» της Google, το Android- το λειτουργικό που ο εκλιπών Στιβ Τζομπς είχε ορκιστεί να «καταστρέψει», χαρακτηρίζοντάς το ως κλεμμένο. «Πιστεύω ότι αυτό θα σημάνει μία επανεκκίνηση των συσκευών Android, καθώς θα επανασχεδιάζονται για να παρακαμφθούν οι πατέντες της Apple» είπε σχετικά ο Ρομπ Εντέρλε, τεχνολογικός αναλυτής, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, συμπληρώνοντας πως εταιρείες όπως η Microsoft και η Research In Motion (Blackberry) μπορεί να επωφεληθούν, καθώς το Αndroid θα χάνει έδαφος. Ο Εντέρλε εκτιμά πως τα Windows Phone 8 θα επωφεληθούν πολύ, ενώ η Research In Motion θα κερδίσει σημαντικό έδαφος, καθώς οι πατέντες της θεωρούνται πολύ «ασφαλείς» απέναντι στις αξιώσεις της Apple. Ο Μπιλ Κοξ, διευθυντής marketing για το τμήμα Windows Phone της Microsoft έγραψε στο Twitter πως τα «Windows Phone μοιάζουν πολύ ωραία αυτή τη στιγμή».
Από πλευράς της, η Google, «μητέρα» του Android, ετοιμάζεται και αυτή για «πόλεμο». Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «το εφετείο θα εξετάσει τόσο το ενδεχόμενο παραβίασης όσο και την εγκυρότητα των ισχυρισμών περί πατεντών. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν σχετίζονται με το Android, και αρκετοί επανεξετάζονται από το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ. Η βιομηχανία φορητών συσκευών κινείται γρήγορα και όλοι οι παίκτες- συμπεριλαμβανομένων των νεοφερμένων- βασίζονται σε ιδέες που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τους συνεργάτες μας για να παρέχουμε στους καταναλωτές καινοτόμα και οικονομικά προϊόντα, και δεν θέλουμε τίποτα να λειτουργήσει περιοριστικά πάνω σε αυτό». H Google επίσης έχει υποβάλει μήνυση κατά της Apple για επτά παραβιάσεις πατεντών, μία εκ των οποίων αφορά το φωνητικό εργαλείο Siri του iPhone. Εάν η Google επικρατήσει, τότε ενδεχομένως να μπορέσει να επιβάλει με τη σειρά της απαγορεύσεις πωλήσεων προϊόντων για το iOS, πιθανώς εξαναγκάζοντας την Apple να καταλήξει σε μελλοντικό συμβιβασμό με το «στρατόπεδο του Android», παρά τον «όρκο» του Στιβ Τζομπς.
Η Apple εκτιμάται πως θα ζητήσει απαγόρευση πωλήσεων για 17 συσκευές, στις οποίες ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται η «ναυαρχίδα» της Samsung, το Galaxy S3. Aξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία του Στιβ Τζομπς έχει εμπλακεί και σε δύο άλλους δικαστικούς αγώνες, κατά της Motorola και της HTC.
Στο «χρηματιστηριακό μέτωπο» της αναμέτρησης, η μετοχή της Samsung σημείωσε πτώση 7,5% τη Δευτέρα. ’νοδο 7,7% σημείωσαν οι μετοχές της Nokia (η οποία έχει επικεντρωθεί στα Windows Phone, κατόπιν συμφωνίας με τη Microsoft), της Apple (2,1%) και της Microsoft (0,8%). Πτώση 1,4% σημείωσε και η αξία της μετοχής της Google.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X