GREEK REPORTERS: «Να στηρίξουμε την Ελλάδα χωρίς αμφιβολίες»

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

«Να στηρίξουμε την Ελλάδα χωρίς αμφιβολίες»


Ταχεία ανάληψη δράσης με άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση στους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψή του στη Μαδρίτη, η οποία είχε και ελληνικό άρωμα. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Οκτωβρίου, αν ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο γάλλος Πρόεδρος. «Αν οι Ελληνες αποδείξουν κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να επιτρέψουμε στη Σύνοδο Κορυφής να προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος χωρίς να υπάρχουν αμφιβολίες για το μέλλον», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φαίνεται να περιμένει και αυτός πολλά από την έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται τον Οκτώβριο. 

Η επίσκεψη του γάλλου Προέδρου στην ισπανική πρωτεύουσα επιβεβαίωσε εξάλλου τη στήριξη που προσφέρει το Παρίσι στη Μαδρίτη. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Ολάντ και ο Ραχόι διατύπωσαν ένα μήνυμα στήριξης στο ευρώ. Ο ισπανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ούτε το ευρώ, ούτε η κοινή αγορά, ούτε η ΕΕ θα οπισθοδρομήσουν». Ο γάλλος Πρόεδρος, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και ο ισπανός Πρωθυπουργός είναι «αμετακίνητα προσηλωμένοι στον αμετάκλητο χαρακτήρα του ευρώ». Οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 10 Οκτωβρίου στο Παρίσι όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη γαλλοϊσπανική σύνοδος κορυφής.

Η επίσκεψη Ολάντ στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία γινόταν γνωστό ότι η αυτόνομη περιοχή της Βαλένθια προτίθεται να ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση οικονομική βοήθεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες. Το χρέος της περιφέρειας έχει φθάσει στο 20% του ΑΕΠ της, ενώ εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους θα κληθεί να καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,88 δισ. ευρώ. Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης αντέδρασε νευρικά στην είδηση και τελικά έκλεισε με πτώση 1,54% καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η κυβέρνηση Ραχόι θα αναγκαστεί να ζητήσει μια συνολική διάσωση της ισπανικής οικονομίας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα περιοριστεί στα 100 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν την ανανέωση των τραπεζών της. Οπως διαφάνηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση Ραχόι - Ολάντ, το ενδεχόμενο παραμένει εξαιρετικά πιθανό. 

Ο γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε πάντως ότι η Ισπανία είναι «κυρίαρχο κράτος» και θα αποφασίσει μόνη της αν θα χρειαστεί μια συνολική διάσωση. «Η Ισπανία θα αποφασίσει εάν ναι ή εάν όχι, το πότε και το πώς», σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ έκανε λόγο για «ορατά αποτελέσματα» από τις «σοβαρές προσπάθειες και τις μεγάλες θυσίες» που έχει κάνει η Ισπανία. Ο ισπανός Πρωθυπουργός εμφανίστηκε από την πλευρά του για ακόμη μία φορά αποφασισμένος να κινηθεί στην οδό των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνησή του.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X