GREEK REPORTERS: Αντ. Σαμαράς: Eπώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Αντ. Σαμαράς: Eπώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις


Τα μέτρα δεν είναι μάταια, ανέφερε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός και για μία ακόμα φορά επανέλαβε ότι «οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα είναι δύσκολες, δυσάρεστες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε επίσης την εκτίμησή του ότι οι περικοπές που περιλαμβάνει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ είναι οι τελευταίες και θα συνοδευτούν από πολιτικές ανάκαμψης, όπως είναι η επιστροφή των χρεών του δημοσίου, η ενεργοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, το ξεπάγωμα των χρηματοδοτούμενων έργων και η πάταξη της φοροδιαφυγής με νέες μεθόδους».
Παρουσιάζοντας τους στόχους της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, την ανάκαμψη της οικονομίας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και ειδικά των μέτρων που θα οδηγούν στην ανάπτυξη καθώς, όπως είπε, «αν είναι μόνο τα 11,5 δισ. των περικοπών χωρίς πολιτική ανάπτυξης, τότε θα συμπληρώσουμε οκτώ χρόνια συνεχούς ύφεσης στα οποία θα έχουμε απολέσει σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ». «Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί», διεμήνυσε, «θα επισπεύσουμε όλες τις συμπληρωματικές πολιτικές, τις πολιτικές που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις επενδύσεις, θα υπάρξει μόνιμη αληθινή φορολογική μεταρρύθμιση».
Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους υπουργούς για το μέχρι τώρα έργο τους και για το γεγονός ότι στηρίζουν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με ορίζοντα τετραετίας. Χαρακτήρισε «ευαγγέλιο» την προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ξεκαθάρισε πως όλα όσα έχουν συμφωνηθεί θα έχουν υλοποιηθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Στο σημείο αυτό ζήτησε από τους υπουργούς να βρουν τρόπους για αύξηση των εσόδων του κράτους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι φτάσαμε μέχρι το κόκκαλο, (αλλά) πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τα έσοδα, καθώς τα 11, 5 δισ. είναι μόνο απο περιορισμό δαπανών».
Στην αναφορά του τέλος, στο θέμα της ενίσχυσης των ΟΤΑ, τόνισε πως «στραγγίξαμε την τελευταία σταγόνα που υπήρχε για να στηρίξουμε το έργο τους».
Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε εξάλλου την τοποθέτηση του Κωσταντίνου Μενδάκου στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ στις θέσεις των τεσσάρων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου τοποθετούνται οι Σπύρος Ζιάκος, Χαράλαμπος Δημάδης, Βασίλης Λυκούδης και Γιώργος Γιαννούλης. Αντιπρόεδρος τουΕλεγκτικού Συνεδρίου αναλαμβάνει η Γαρουφαλιά Καλαμπαλίκη.
Ποιοι πλήττονται από τα μέτρα
Τα προωθούμενο πακέτο μέτρων αναμένεται να πλήξει κυρίως τους συνταξιούχους, για τους οποίου οι μειώσεις φθάνουν στα 4,598 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλο βάρος θα σηκώσουν μεταξύ άλλων ο κλάδος της υγείας με μειώσεις δαπανών 1,387 δισ. ευρώ, και η μισθολογική δαπάνη με 1,321 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η Ναυτεμπορικήστον τομέα των συντάξεων προβλέπεται μεταξύ άλλων η περικοπή των δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, που θα εξοικονομήσει (και θα στερήσει από τους συνταξιούχους) ποσό ύψους 2.240 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα προωθείται η μείωση του αθροίσματος συντάξεων κύριων και επικουρικών άνω των 1.000 ευρώ κλιμακωτά: από 1.000 - 1.500 μειώνονται κατά 2%, από 1.500 - 2.000 ευρώ μειώνονται 5% και από 2.000 ευρώ και πάνω κατά 10%. Το μέτρο θα αποδώσει 640 εκατ. ευρώ.
Προβλέπεται επίσης μείωση των εφάπαξ σε δύο φάσεις που θα αποδώσει συνολικά 603 εκατ. ευρώ, αλλά και μειώσεις στις συντάξεις των ένστολων, λόγω της κατάργησης των αυτόματων προαγωγών, όπως επίσης και λόγω των μειώσεων των ειδικών μισθολογίων.
Όσον αφορά στα μισθολογικά, εκτιμάται ότι από τις μειώσεις των ειδικών μισθολογίων θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 360 εκατ. ευρώ στη διετία. Ορισμένα μισθολόγια φαίνεται ότι αποφεύγουν τη μείωση κατά 12% (για ορισμένες κατηγορίες θα είναι μικρότερη ή θα υπάρξει εξαίρεση για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί κ.α.).
Από την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό 167 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με το καθεστώς, ενώ προβλέπονται και περαιτέρω μειώσεις στα δώρα εορτών και διακοπών δημοσίων υπαλλήλων, κατά 339 εκατ. ευρώ.
ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνοι για τη χώρα ο Αντ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το προωθούμενο νέο πακέτο μέτρων.
«Ούτε η πιο νοσηρή μνημονιακή φαντασία δεν μπορούσε να συλλάβει πως μετά τις τελευταίες εκλογές το μήνυμα του ελληνικού λαού για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής θα γινόταν, τόσο γρήγορα και τόσο ξεδιάντροπα, κουρελόχαρτο για την κυβέρνηση και τους δανειστές» σημειώνει στη σχετική του ανακοίνωση.
Επαναλαμβάνει πως «τα νέα μέτρα, για τα οποία ένα Θεός γνωρίζει σε τι ύψος τελικά θα φτάσουν, οδηγούν σε ένα καινούριο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης, με απροσδιόριστες συνέπειες για την κοινωνία. Θα αφήσουν μια χώρα υποθηκευμένη στους δανειστές, χωρίς σχολεία και νοσοκομεία, εκατομμύρια ανέργους, εξαθλιωμένους πολίτες και ανήμπορους συνταξιούχους».
Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τους επικίνδυνους: «Ο κ. Σαμαράς, που κρύβεται από την ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό, αποτελεί τον καλύτερο εγγυητή των συμφερόντων των δανειστών και το νεκροθάφτη των προσδοκιών του λαού μας για ανάπτυξη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτός και η κυβέρνησή του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα».
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ούτε ο κ. Σαμαράς δεν πιστεύει ότι τα νέα μέτρα θα είναι τα τελευταία
Για εξαπάτηση των ελληνικού λαού κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρ. Ζώης.
«Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εξαπάτησε τους πολίτες με την υπόσχεση της διαπραγμάτευσης και υφάρπαξε την ψήφο τους, δεν έχει την απαιτούμενη αξιοπιστία, έναντι των Ελλήνων στους οποίους και λογοδοτεί, να υπόσχεται ότι τα επώδυνα μέτρα θα είναι τα τελευταία όταν δεν τολμά, όπως τουλάχιστον είχε κάνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου το 2010, να συναρτήσει τη διάψευση μιας τέτοιας υπόσχεσης με την αυτόματη και άμεση παραίτηση του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώης.
Χρυσή Αυγή: Η κυβέρνηση-μαριονέτα οδηγεί το λαό στην ανέχεια
«Η κυβέρνηση-μαριονέτα των τοκογλύφων οδηγεί τον λαό στην ανέχεια και τη χώρα στην καταστροφή» σχολίασε από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή εν όψει της ανακοίνωσης των μέτρων της επόμενης διετίας. «Οι Έλληνες, ως λαός υπερήφανος, σύντομα θα αντιδράσουμε. Η κοινωνική έκρηξη είναι θέμα χρόνου», συμπληρώνει.
ΚΚΕ: Χρέος του λαού να πει όχι στις αιματηρές θυσίες
«Ο λαός δεν πρέπει να νιώθει δεσμευμένος από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Έχει χρέος και ευθύνη να πει "όχι" στις νέες αιματηρές θυσίες που του επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ με μαζικό οργανωμένο αγώνα στους τόπους δουλειάς και τις συνοικίες με πολιτική κατεύθυνση σύγκρουσης με την ΕΕ και τα μονοπώλια», παρατηρεί το ΚΚΕ .
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X