GREEK REPORTERS: Ραγδαία αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ραγδαία αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας



Σοκ προκαλεί η μεγάλη έξαρση που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους δύο μήνες στις απόπειρες αυτοκτονίας, από ενήλικους αλλά
και ανήλικους, τις οποίες μαλιστα ανακοίνωσαν μεσω internet. Ενδεικτικό είναι ότι, μόνο το Α΄ εξάμηνο του 2012, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε 110 αυτοκτονίες, με το 60% των ατόμων που είχαν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους στο διαδίκτυο να είναι ανήλικοι και το 40% ενήλικες.
Οι αστυνομικοί της διωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος έσωσαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τους παρολίγο αυτόχειρες, αφού καθημερινά "περιπολούν" στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων.
Ο διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης κάνει λόγο ακόμη και για την περίπτωση ανθρώπου επιχείρησε να κόψει τις φλέβες του μπροστά στην κάμερα στο internet, με την Δίωξη τελικά να αποτρέπει την αυτοκτονία. Αναφέρεται επίσης σε περιπτώσεις ατόμων με οικονομικά προβλήματα, ανέργων, αλλά και άλλων που δεν εγραψαν καλα σε εξετασεις.
Το 2010 απετράπησαν σύνολο 68 απόπειρες, ενώ το 2011 έφθασαν τις 224, δηλαδή σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Πολλές δε από τις περιπτώσεις που καταγράφονται τελευταία, σχετίζονται με την οικονομική κρίση, που οδήγησε τους ανθρώπους αυτούς σε απόγνωση.
Από το 2006 η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει συνολικά 474 περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις περιπτώσεις εντοπίζεται στην επαρχία και κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί στη συνέχεια χρειάζονται ειδική ψυχολογική παρακολούθηση και θεραπεία.

megatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X