GREEK REPORTERS: Από Σεπτέμβριο αρχίζουν οι έρευνες για πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Από Σεπτέμβριο αρχίζουν οι έρευνες για πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη



Tiς προτεραιότητες της κυβέρνησης σε ότι αφορά τον χώρο της ενέργειας ανέπτυξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του «Εconomist» για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα εξειδικευθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στον χώρο της ενέργειας, ενώ στρατηγικοί στόχοι στον τομέα παραμένουν η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη, η αξιοποίηση των εγχώριων πόρων υδρογονανθράκων και η ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις μέρες αναμένετια να κατατεθούν οι προσφορές για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) ενώ τον Σεπτέμβριο μπορούν να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, αρκεί φυσικά να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα.
Μιλώντας σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με την προσθήκη κεφαλαίων, τεχνογνωσίας και ευελιξίας. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις, καθώς η ενέργεια αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. «Δεν είναι μόνο ποσοτικές, αλλά και ποιοτικές προϋποθέσεις, που πρέπει να ληφθούν υπόψη», ανέφερε.
Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες διεθνών διασυνδέσεων του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, όπως ο ελληνοβουλγαρικός (IGB) και ο ελληνοϊταλικός (IGI) αγωγός και πως άλλα σχέδια αγωγών, όπως ο ΤΑΡ (Ελλάδα- Βουλγαρία- Ιταλία) και ο South Stream, εφόσον υλοποιηθούν θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση επενδύσεων, τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου και την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας. Οι προτεραιότητες, σημείωσε, επαναπροσδιορίζονται υπό το βάρος των οικονομικών εξελίξεων.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε τις νέες πιθανές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη, που περιλαμβάνουν την περιοχή της Κασπίας ( Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν), το Ιράκ, τον αγωγό South Stream της ρωσικής Gazprom, αλλά και τα νέα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος και Ισραήλ). Επανέλαβε δε ότι διεξάγονται συζητήσεις για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς του αερίου της ΝΑ Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ εκτίμησε ότι από τα 16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου που θα είναι διαθέσιμα προς εξαγωγή, τα μισά θα μεταφερθούν με αγωγό και τα υπόλοιπα σε υγροποιημένη μορφή.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Γιώργος Παπαρσένος παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναβάθμιση του τερματικού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα καθώς και τις επεκτάσεις του δικτύου προς Αλιβέρι και Μεγαλόπολη για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Ο Σόλων Κασσίνης, διευθυντής ενέργειας του υπουργείου Βιομηχανίας της Κύπρου, παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο και αποκάλυψε ότι, εκτός από τις εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη, εξετάζεται η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.000 μεγαβάτ και υποβρύχιου καλωδίου για την εξαγωγή μέρους της παραγόμενης ενέργειας μέσω Ελλάδας προς την ΕΕ.
Στην οικονομική και γεωστρατηγική σημασία του αγωγού TAP (Ελλάδα- Αλβανία- Ιταλία) αναφέρθηκε ο διευθυντής της εταιρίας για την Ελλάδα Ρίκαρ Σκούφιας. Όπως είπε, η υλοποίηση του αγωγού σημαίνει επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Η κατασκευή του έργου εξαρτάται κυρίως από την απόφαση της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, για την επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτήσει το κοίτασμα, μεταξύ των εναλλακτικών σχεδίων TAP και "Ναμπούκο".

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X