GREEK REPORTERS: Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη ενόψει τρόικας

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη ενόψει τρόικας



Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη θα έχει συνεργασία στις 6 το απόγευμα στο σπίτι του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επιπλέον, μετά το τέλος της διυπουργικής σύσκεψης που
έχει προγραμματιστεί για τη 1.00 το μεσημέρι στο ΥΠΟΙΚ, το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις επαφές του με την τρόικα, η επιθεώρηση της οποίας προμηνεύεται εξονυχιστική και μακράς διαρκείας.



Aπόφαση των δανειστών της χώρας είναι να ελέγξουν, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης, τα στοιχεία που αφορούν τις δαπάνες, τα έσοδα, καθώς και την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις των δανειστών μας (ενημερώθηκε άλλωστε και ο κ. Σαμαράς από τους κ. Χατζηδάκη και Σταϊκούρα που ήταν στις Βρυξέλλες, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και είχαν σειρά επαφών) και για τον λόγο αυτόν έχει αποφασίσει να μη θέσει, σε αυτά τα πρώτα ραντεβού, θέματα αλλαγής των όρων του Μνημονίου.
Οπως αναφέρει το Εθνος (ρεπορτάζ: Γιάννης Σαραντάκος) ο πρωθυπουργός έχει δώσει οδηγίες σε όλους τους υπουργούς που πρόκειται να συναντηθούν με τους κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ να δώσουν έμφαση στις κινήσεις που θα γίνουν άμεσα τόσο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων όσο και σε εκείνον των διαρθρωτικών αλλαγών.
Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη ενόψει τρόικας
Θα παρουσιάσουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δύο λίστες: μία με τις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες και μία με τους φορείς του Δημοσίου που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.
Στόχος του κ. Σαμαρά είναι σε πρώτη φάση να πείσει την Ευρώπη ότι έχει σχέδιο και πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Εφόσον αυτό γίνει, ανέφερε στο «Εθνος» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, τότε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης θα μπορέσει να τεθεί άμεσα.
Κενό γράμμα το Μνημόνιο
Η τρόικα εκτιμά ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος έχουν καταστήσει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο... κενό γράμμα.
Λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, αφενός καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή και αφετέρου μένουν στα... χαρτιά διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες, βάσει Μνημονίου, θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.
Εξαιτίας των καθυστερήσεων και των αστοχιών, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η τρόικα με την άφιξή της θα ξεκινήσει «απογραφή» της κατάστασης και θα τσεκάρει τη λίστα με τις εκκρεμότητες του Μνημονίου.
Θα δουν, δηλαδή, τι έχει και τι δεν έχει υλοποιηθεί και θα ελέγξουν τη δημοσιονομική κατάσταση.
Πιο αναλυτικά, θεωρείται βέβαιο ότι η κριτική της τρόικας θα επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις. Στο Μνημόνιο η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα είχαν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων εταιρειών (ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC). Ομως, με απόφαση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έχουν «παγώσει» όλα τα σχέδια.
Οι στόχοι
Επίσης η «χαλάρωση» της κρατικής μηχανής αλλά και η πρωτόγνωρη ύφεση έχουν φέρει εκτός στόχων τον προϋπολογισμό. Πλέον όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η ύφεση θα κλείσει τη χρονιά άνω του 6,5% και το έλλειμμα θα προσεγγίσει το 8% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 6,7%.
Βέβαια, στην παρούσα φάση και με την ύφεση να βαθαίνει, είναι εξαιρετικά δύσκολο η τρόικα να ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το τρέχον έτος.
Θα ζητήσει όμως τις «πηγές» από τις οποίες θα προκύψουν οι περικοπές δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013?2014. Ανεξάρτητα από το αν γίνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ενημερώσει την τρόικα για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Μείωση του κράτους
Ενα άλλο ακανθώδες ζήτημα στο οποίο αναμένεται να επιμείνει η τρόικα είναι η μείωση του κράτους. Κι αυτό καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί το σχέδιο για συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων φορέων παρότι υπάρχει σχετική δέσμευση της κυβέρνησης.
Προς την κατεύθυνση περιορισμού των κρατικών δαπανών η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί επίσης για περικοπές 12% κατά μέσον όρο στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, ιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί), οι οποίες υπό... κανονικές συνθήκες θα ίσχυαν από τον τρέχοντα μήνα.
Επίσης οι επικεφαλής της τρόικας θα εστιάσουν την προσοχή τους στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, στην ολοκλήρωση του φορολογικού και στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Η λίστα με τα 10 ανοιχτά μέτωπα
  • Αποκρατικοποιήσεις. Δεν έχει προχωρήσει ούτε μία ιδιωτικοποίηση.
  • Προϋπολογισμός. Υφεση και υστέρηση εσόδων εξακοντίζουν το έλλειμμα στην περιοχή του 8% του ΑΕΠ από 6,7% που είναι ο στόχος.
  • Φορολογικό. Το νέο νομοσχέδιο θα έπρεπε να είναι ήδη νόμος του κράτους.
  • δημοσια διοικηση. Δεν προχώρησαν οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις οργανισμών.
  • Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Δεν έχουν καταρτιστεί οι βασικοί πυλώνες μείωσης των δαπανών για την επόμενη διετία.
  • Αντικειμενικές Αξίες. Εκκρεμεί η μνημονιακή υποχρέωση για αύξηση των τιμών.
  • Κλειστά Επαγγέλματα. Εχει συμφωνηθεί αλλά δεν έχει προχωρήσει η πλήρης απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος.
  • Ειδικά Μισθολόγια. Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε οι περικοπές κατά 12% να τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιούλιο.
  • Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Δεν έχουν καθορισθεί οι όροι των αυξήσεων κεφαλαίου.
  • Ενίσχυση ρευστότητας. Δεν έχουν αξιοποιηθεί κονδύλια από το ΕΣΠΑ και πόροι από την ΕΤΕπ.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X