GREEK REPORTERS: Μπλόκο Κάμερον στους Ελληνες

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Μπλόκο Κάμερον στους Ελληνες



Με διάβημα προς τον Βρετανό πρέσβη Ντέιβιντ Λάντσμαν απάντησε η Αθήνα, με αφορμή τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Οπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι έτοιμος να
παρακάμψει τις ιστορικές υποχρεώσεις της χώρας του, οι οποίες πηγάζουν από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα με σκοπό να εμποδίσει Ελληνες πολίτες να εισέλθουν στη Βρετανία, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να εξέλθει από το ενιαίο νόμισμα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Ιωάννη Αλέξιου Ζέπου, οι δηλώσεις Κάμερον μπορούν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε, δε, το περιεχόμενό τους μη φιλικό απέναντι σε εταίρο και σύμμαχο.
Μιλώντας σε βουλευτές, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν εξετάσει τη νομοθεσία που θα δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να στερήσει από Ελληνες πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε περίπτωση που η κρίση στην Ευρωζώνη γίνει πολύ πιεστική.
Απευθυνόμενος στην αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Ντέιβιντ Κάμερον επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν εκπονήσει σχέδια «διά παν ενδεχόμενο». Το χειρότερο από τα σενάρια που επεξεργάζεται η εν λόγω επιτροπή είναι η Ελλάδα να εξέλθει από το ευρώ, γεγονός που θα προκαλούσε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της, οι οποίοι σήμερα έχουν δικαίωμα να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη μέτρων με σκοπό να αποφύγει τη μαζική εισροή Ελλήνων στο έδαφός της. «Είμαι έτοιμος να πράξω οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσω τη χώρα μου, να διατηρήσω ισχυρό το τραπεζικό μας σύστημα και να κρατήσω εύρωστη την οικονομία μας. Ως πρωθυπουργός, αυτό είναι το πρωταρχικό μου καθήκον».
Ερωτηθείς από τον βουλευτή των Εργατικών, Κιθ Βαζ, επικεφαλής της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, αν σκοπεύει να περιορίσει το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να ταξιδεύουν στη Βρετανία, ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε ότι είναι έτοιμος ακόμη και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ελπίζω όμως», διευκρίνισε, «ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσω σε αυτό το μέτρο». «Ωστόσο γνωρίζω ότι υπάρχουν σχετικές νομοθετικές διατάξεις, αν υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. Οφείλεις να είσαι προετοιμασμένος, να έχεις σχέδια για έκτακτες καταστάσεις, να είσαι έτοιμος για όλα – υπάρχει τόση αβεβαιότητα στον κόσμο. Ελπίζω όμως ότι δεν θα είναι αναγκαίο να ληφθούν ανάλογα μέτρα», επεσήμανε.
Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, είχε ωστόσο επισημάνει ότι δεν παρατηρούσε «ιδιαίτερη αύξηση» στη ροή Ελλήνων προς τη Βρετανία. Στις 10 του περασμένου Ιουνίου, η υπουργός είχε δηλώσει στην εκπομπή του Αντριου Μαρ στο ΒΒC ότι «μέχρι στιγμής δεν παρατηρούμε τάσεις αύξησης του αριθμού των μεταναστών από χώρες της Ευρωζώνης, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν σε ορισμένες εξ αυτών των χωρών».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

X